Leemstuc wand
Leemstuc wand Paul Mijnbergen

Gezonde muren - Leemstuc met de Leem Bro’s bij De Boswerf

30 september 2021 om 14:20 Lokaal Deel je nieuws

Leem als stucwerk op muren en plafonds verbetert het binnenklimaat van de ruimtes waarin we leven en slapen. Leem zorgt voor een stabielere luchtvochtigheid en temperatuur. Dat is gezonder voor ons lichaam. Als bouwmateriaal is leem een ecologisch verantwoorde keuze omdat het bestaat uit zand, klei en water. En omdat leem na verwijdering volledig herbruikbaar is, is het daarmee ook nog eens een duurzame oplossing.

Op veel plekken in de wereld is leem een eeuwenoud bouwmateriaal om muren en plafonds mee af te werken. De belangrijkste reden om voor andere afwerkingen te kiezen is de snelheid van het aanbrengen. Gaandeweg is in dit deel van Europa gekozen voor prijs ten opzichte van duurzaamheid. De ontwikkelingen en transitie in de bouw met duurzame en CO2 neutrale producten brengt leem terug op de kaart. Vandaag de dag kiezen we meer bewust voor oplossingen die bijdragen aan de wereld en voor ons eigen welzijn op langere termijn.

Grote vraag is dus op welke manier leem voor een breder publiek toegankelijker gemaakt kan worden. Volgens de Leem Bro’s is het antwoord om projecten uit te voeren volgens het principe ‘doe het samen’. Het aanbrengen van leem kan iedereen leren en kent zeker geen tijdsdruk omdat het materiaal met water steeds weer bewerkbaar is.

Dus door mensen met elkaar te verbinden binnen projecten worden de kosten lager. Bij die projecten betrekken we mensen die willen leren werken met leem. Ervaring wordt opgedaan tijdens het werk en is in andere projecten herbruikbaar. De kracht van samenwerking.

Met dit idee in het achterhoofd hebben de Leem Bro’s contact gezocht met De Boswerf. De opdracht van De Boswerf is onder andere om inwoners van de gemeente Zeist te inspireren op het vlak van duurzame thema’s. Paul is één van de Leem Bro’s en vertelt: ‘vanaf de eerste kennismaking was er gelijk een match met de visie en ideeën voor het uitdragen van de kennis over leem. Elkaar daarbij ondersteunen is voor beide partijen een win-win situatie’.

Tijdens de week van de duurzaamheid gaan de Leem Bro’s het team van vrijwilligers en medewerkers van De Boswerf begeleiden bij het aanbrengen van leem in de huiskamer. Geïnteresseerden die zelf ook willen kennismaken met leem kunnen zich opgeven voor de workshops op 14 en 15 oktober tussen 09.00 en 13.00 uur.  Deelname aan de workshop bedraagt € 125,- . aanmelden via info@leembros.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie