Welk idee gaat Zeist duurzamer maken? Laat je stem horen!

30 september 2021 om 15:56 Lokaal Deel je nieuws

Een festival over duurzame kleding. Een buitenbioscoop met natuurfilms om mensen te interesseren voor een voedselbos. Minder mobiele mensen voorzien van tuinderij-producten. Of samenwerken aan biodiversiteit op een paardenweitje. Benieuwd welk initiatief 5.000 euro wint om Zeist duurzamer te maken? Dat beslist de jury tijdens de finale van de 5K Pitch Sustainable Future op 14 oktober.

Maar…ook jíj kunt mee beslissen voor de publieksprijs! Laat je stem horen, zodat jouw favoriete initiatief tot uitvoer gebracht kan worden. Stem tot en met 13 oktober op 5kpitchzeist.nl.

Anne-Marij Dalenoord en Ellen van Roy zien het helemaal zitten om volgend jaar een sustainable style festival te organiseren in Zeist. ,,Daar zal van alles te beleven zijn, zoals een workshop ‘verduurzaam je kledingkast’ en een fair fashion modeshow,” zegt Dalenoord enthousiast. Van Roy vervolgt: ,,Een duurzame kledingstijl is nodig. De mode-industrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld.”

Joy Slaats en Marieke Lammers willen volgende zomer dolgraag de Bos Bios, een mobiele buitenbioscoop met inspirerende natuurfilms, naar Zeist brengen. Slaats: ,,Op deze manier hopen we Zeistenaren te enthousiasmeren voor eetbaar groen en voedselbossen.” Volgens Lammers werkt een voedselbos verbindend. ,,Het biedt niet alleen bloemen, vruchten, noten en zaden die je kunt plukken, maar ook een rijkdom aan biodiversiteit, een betere bodem en zuiverder lucht.”

Marian Kesler en Joanne van Winsen willen ook minder mobiele mensen te verbinden met hun biologische en circulaire Tuinderij uit de Kluiten. ,,Mensen bezoeken ons om elkaar te ontmoeten, te helpen in de moestuin of om producten te kopen zoals bloemen, eieren en groenten,” vertelt Kesler. Van Winsen vervolgt: ,,Met een elektrische bakfiets willen we onze producten langsbrengen bij minder mobiele mensen.”

Carol Dohmen en Paul Schep hebben een paardenweitje. Ze maken zich zorgen over de steeds eentoniger wordende natuur. ,,Daarom vergroten we zelf de biodiversiteit,” zegt Dohmen. ,,Op ons weitje produceren we nu eetbare dingen én we trekken insecten aan.” Ze willen ook mensen aantrekken, om nog meer soorten aan te planten. Schep: ,,En workshops organiseren, zodat mensen thuis aan de slag gaan met eetbaar groen.”

De 5K pitch wordt georganiseerd door Stadslab Zeist in samenwerking met Samen Duurzaam Zeist.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie