IJda van den Boogaard en Bart Witzier voor het oude Soephuis.
IJda van den Boogaard en Bart Witzier voor het oude Soephuis. Foto: Ellis Plokker

Maatjes helpen bij schulden

6 oktober 2021 om 12:14 Overig

IJda van den Boogaard en Bart Witzier zijn coördinatoren bij de Stichting Schuldhulpmaatje Zeist. Deze stichting helpt mensen met schulden.  IJda en Bart vertellen over hun vrijwilligerswerk.

door Ellis Plokker


Zeist - Zo’n acht à tien procent van de Nederlanders heeft schulden. Bart Witzier vertelt: ,,Wat we zien bij mensen met schulden, is dat er soms meerdere dingen tegelijkertijd verkeerd gaan in hun leven. Als iemand in een korte tijd ziek wordt, zijn werk verliest en gaat scheiden, kan diegene in een diep dal terechtkomen, ook op financieel gebied.” Bij sommige mensen worden brieven van schuldeisers jarenlang niet opengemaakt. Bart: ,,Als de situatie kort duurt, is de weg omhoog vaak snel gevonden. Als het langer duurt, is het moeilijker om er weer uit te komen.”

IJda van den Boogaard vult aan: ,,Onze vrijwilligers, de Schuldhulpmaatjes, benoemen de problemen die er zijn, maar veroordelen niet. De verantwoordelijkheid voor de situatie blijft wel bij de cliënt, maar we zijn er om hen te helpen.” Bart vertelt dat de coördinatoren meestal de intake doen. Bij het koppelen van de cliënt aan een Schuldhulpmaatje kijken IJda en Bart naar de match tussen vrijwilliger en cliënt. IJda: ,,Het is belangrijk dat er openheid is, dan kan het vertrouwen groeien. De vrijwilligers van Schuldhulpmaatje proberen vervolgens eerst een beeld te krijgen van de hoogte van de schulden, en kijken naar het inkomen. Ze zoeken uit hoe ze kunnen helpen bij het oplossen van de financiële problemen. Daarnaast is er veel aandacht voor gedragsverandering om problemen in de toekomst te voorkomen.”

PREVENTIE IJda besteedt gemiddeld zo’n tien uur per week aan haar vrijwilligerswerk. Het werk geeft haar veel voldoening: ,,Ik kan het enthousiasme van de schuldhulpmaatjes met hen delen als een traject goed verloopt. Ik vind het belangrijk om de maatjes goed te begeleiden. Bovendien doe ik nu meer voor de landelijke vereniging SHM, voor de afdeling educatie.” De Stichting Schuldhulpmaatje Zeist is in 2016 opgericht. De Stichting werkt vanuit de kerk, maar iedereen in de gemeente Zeist is welkom. Coördinatoren Bart en IJda zien dat de afgelopen tijd meer Zelfstandigen Zonder Personeel in de financiële problemen komen en dreigen in de schulden te raken. Bart: ,,Daarnaast zien we dat er veel meer jongeren met schulden zijn dan vroeger. Daarom willen we meer aandacht aan het voorkómen van schulden besteden.”

Nieuwe Schuldhulpmaatjes krijgen eerst een gesprek met IJda en Bart. Dan volgen ze een driedaagse training. Vervolgens lopen ze eerst mee met een ervaren Schuldhulpmaatje. IJda: ,,De maatjes krijgen ook bijscholing. We hebben wekelijks een inloopspreekuur op vrijdagmiddag. We nodigen daar ook deskundigen uit, van bijvoorbeeld een zorgverzekeraar of Woongoed. We zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Ook mensen met (dreigende) schulden zijn welkom om zich bij ons aan te melden.”

www.shmzeist.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie