Vorige week ontving mevrouw Tjallingii, namens haar ouders, de Yad Vashem eremedaille van de Israëlische ambassade.
Vorige week ontving mevrouw Tjallingii, namens haar ouders, de Yad Vashem eremedaille van de Israëlische ambassade. Foto: Mel Boas

Yad Vashem eremedaille voor Alie Tjallingii

19 oktober 2021 om 18:06 Overig

,,De cirkel is rond”, spreekt Rosaly Dior uit in duidelijk Nederlands. Rosaly is de dochter van de Joodse Sjaak. Zij woont al jarenlang in de Verenigde Staten. Als jongetje van 10 jaar vond Sjaak in de Tweede Wereldoorlog een veilig onderkomen in Zeist, bij Gerrit en Margaretha Oudhof, de ouders van mevrouw Alie Tjallingii (bijna 99 jaar). Vorige week ontving mevrouw Tjallingii, namens haar ouders, de Yad Vashem eremedaille van de Israëlische ambassade. ,,Mijn ouders moesten dit eens weten”, sprak ze ontroerd.

door Nicole Groenendal

Zeist - ,,Mijn vader vertelde vroeger wel verhalen over de oorlog. Dat hij door jullie op het treinstation in Utrecht werd opgehaald, dat jullie hem verborgen voor de nazi’s. En dat jullie hem zo liefdevol opnamen in jullie gezin. Jullie hebben gezorgd dat hij zich veilig voelde in die angstige dagen”, vervolgde Rosaly in het Engels.
Pas later, na zijn dood, ontdekte Rosaly documenten met daarin de namen van de Nederlandse helpers. In 2017 hebben de nazaten van beide families elkaar ontmoet in Nederland. ,,We voelen ons zeer bevoorrecht om nu uw ouders te eren”, sprak zij mevrouw Tjallingii toe. ,,Jullie hebben zoveel risico genomen. Zonder uw ouders was ik er nooit geweest. En mijn kinderen ook niet. Red een mens en je redt onze wereld.”
David Simon van de Stichting Vrienden van Yad Vashem Nederland: ,,De aantallen transporten van Joden en de immense industriële moord die plaatsvond zijn niet te bevatten. Wat er gebeurd is, is ontstaan door onverschilligheid, door gebrek aan kennis en doordat vele mensen wegkeken. Wij hebben hier een belangrijke les uit te halen. Juist in deze samenleving die steeds complexer wordt, met als gevolg uitsluiting, discriminatie, antisemitisme.”
De betekenis van de eremedaille is bijzonder indrukwekkend. David Simon: ,,De ouders van mevrouw Tjallingii zijn heldhaftige mensen die níet wegkeken. Wij kijken met eerbied naar de redders van toen. Je kunt pas verder met het verwerken van verdriet als je kunt vergeven. Dat zijn we aan onze vorige generaties verschuldigd. Gerrit en Margaretha Oudhof zijn twee buitengewone mensen die met grote moed en waardigheid de weg hebben vrij gemaakt voor anderen, terwijl ze hun levens en die van hun geliefden riskeerden. Zij hielden de hoop brandend.
Volgens de Joodse traditie geven we hen met dit gedenkteken een eeuwige naam. Zodat we hen niet vergeten. Om die reden worden de namen van Gerrit en Margaretha Oudhof tevens voor eeuwig in de ‘Muur van de Rechtvaardigen onder de volkeren in Jeruzalem gekerfd. Yad Vashem betekent dan ook: een gedenkteken en een naam.
Ook burgemeester Koos Janssen sprak mevrouw Tjallingii toe: ,,Het is niet altijd vanzelfsprekend om een ander in nood te helpen. Uw ouders deden het. Het is belangrijk dat het verhaal verder wordt verteld. Daarom kreeg uw verhaal een plek in de toespraak voor de Dodenherdenking op 4 mei dit jaar in Zeist.”
Mevrouw Tjallingii en Rosaly Dior zijn dankbaar en trots dat het verhaal én de namen van hun ouders op deze manier nooit verloren gaan. Heleen in ‘t Vuur en Gerrit van der Vorst hebben de vele verhalen opgetekend in het boek: Joodse onderduikers in Zeist - Dan komen angst en wanhoop aangeslopen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie