Wethouder Fluitman onthult met  nabestaanden gedenkstenen
Wethouder Fluitman onthult met nabestaanden gedenkstenen Mevr. P. Koek

3 gedenkstenen aan WOII op de Baarnseweg onthuld

31 oktober 2021 om 10:22 Lokaal Deel je nieuws

Wethouder Marcel Fluitman heeft vrijdag 29 oktober 3 gedenkstenen aan de Baarnseweg 36 en 49 onthuld ter herinnering aan de heer J.H. Scheps, het echtpaar Inden- Reiss en de heer De. Van de Wetering.

De heer Scheps streed tegen de bezetter met het woord. Samen met het echtpaar Inden-Reiss vormde hij een verzetsjern en hebben ze Joodse mensen geholpen.

De heer van de Wetering was eigenaar van een danslokaal. Dansen was verboden. Samen met 50 andere mannen werd hij gearresteerd. De heer van de Wetering werd als dwangarbeider naar Duitsland gestuurd. Hij verloor een been. Hij stierf in Duitsland Aan dysenterie en heeft de bevrijding niet meegemaakt.

Geheugen van Zeist

Deze gedenksteentjes zijn onthuld in een serie stenen die herinneren aan verzetsstrijders, Holocaustslachtoffers, onderduikers en plekken en gebeurtenissen die in de Tweede Wereldoorlog in Zeist, Austerlitz, Den Dolder, Huis ter Heide en Bosch en Duin hebben plaatsgevonden. Zo ontstaat een blijvende route die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in stand houdt. Het project is een initiatief van het Geheugen van Zeist en het 4 en 5 mei Comite in Zeist. Het project wordt door vrijwilligers uitgevoerd. De verhalen achter de gebeurtenissen of bijzondere plekken zijn terug te vinden op de website www.geheugenvanzeist.nl. De website is een initiatief van de samenwerkende erfgoedpartners in de gemeente Zeist.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie