Nathalie Baartman: ‘Snak’

4 november 2021 om 16:42 Lokaal Deel je nieuws

Nathalie Baartman wordt ook wel het buurmeisje van Herman Finkers genoemd. Baartman is een Twentse cabaretière met een grote liefde voor haar eigen dialect. “Herman Finkers vertelde me ooit dat de Twentse taal zich prachtig leent voor liedjes, omdat het klanken kent die om te zingen zijn. Zo is het. Als ik Twents zing, klopt het hart van mijn wortels luider. Hoe nuchter de taal ook klinkt, onverstoorbaar als een beuk in het bos, toch kan ze tederheid kweken, vreugde preken.”

Voor haar programma ‘Stam’ kreeg ze de persoonlijkheidsprijs tijdens het cabaretfestival Cameretten 2004 en de ‘Voor de Leeuwen’-trofee 2005: een onderscheiding voor eindejaarstheatermakers van alle hogescholen voor de kunsten. ‘Wereldvreemd’ werd ik genoemd. Dat snap ik nog steeds niet. Ik vind de wereld raarder dan ik,’ zegt ze. Na haar eerste programma ‘Stam’ volgden nog zes andere programma’s, met accordeon, harmonium, Bulgaarse zang, buikdans en veel verhalen.

‘Zonder zelfspot is het leven te ernstig. Daarin vind ik de grap’, schrijft ze op haar website. ‘Mijn cabaretprogramma’s zijn een absurde vertaling van mijn leven. Vrienden in de zaal hebben soms de neiging om op te staan en te roepen: ‘Dit is geen theater, hoor, ze borduurt werkelijk Jack Russels,’ zegt Baartman.

Meer info: http://www.nathaliebaartman.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie