Erie Merkus met een van zijn werken.
Erie Merkus met een van zijn werken. Foto: Tanja van Heesch

Helemaal voor de kunst gaan

23 november 2021 om 16:29 Overig

De mens in zijn puurste vorm, op zoek naar autonomie en authenticiteit, dat is het thema in de schilderijen van Erie Merkus die komend weekend te zien zijn op een expositie die de titel ‘Life in Perspective’ meekreeg. ,,De mens staat zelf aan het roer om zijn eigen leven vorm te geven, in elke nieuwe levensfase die zich aandient. Of dat nou gaat om het leven na de coronapandemie, bij het bereiken van een bepaalde leeftijd of bij het beëindigen van je werkzame leven,” vindt Erie.

Adriënne Nijssen

Zeist - Voor Erie zijn het twee nieuwe levensfases tegelijk die aanleiding zijn voor deze tentoonstelling. ,,Eind van dit jaar word ik zestig en ik stop met betaald werk. Ik was al jaren van plan, als het financieel zou kunnen, om niet tot aan mijn pensioen te werken. Ik had mooie banen, daar ligt het niet aan, maar er is zoveel meer in de wereld. Ik had wel wat ruimte voor andere dingen, maar ik wil nu echt meer tijd vrij maken, voor uiteraard schilderen, maar ook voor schrijven en muziek.”

Erie werd in 1961 geboren in Venlo en groeide daar ook op. ,,Ik woonde een aantal jaren in Amsterdam en nu al weer geruime tijd in Zeist. Mijn opleidingen heb ik gevolgd aan het ACC in Amstelveen waar ik les kreeg van Hans Olsthoorn. Later aan de Werkschuit Zeist en De Bilt bij Jan de Haas en Noor van Os. En nog later aan het UCK in Utrecht bij Henri Pierre Tatin en Tineke Bosma. Ik ben sinds 2018 voorzitter van de De Toets in Zeist.”

Erie schildert voornamelijk mensen. Portretten, maar vooral naakten. ,,Naakt toont de mens zich zoals hij of zij werkelijk is. Het naakt is voor mij meer dan een symbool voor het wezen, het is de kern van de mens. Ik schilder mensen veelal in een geïsoleerde of zelfs desolate omgeving. Ik schilder ook wel mensen zonder omgeving. Mensen die in zekere zin in zichzelf gekeerd zijn, die genoeg hebben aan zichzelf. Mensen die zelf heer en meester zijn over hun eigen leven. Dat doe ik vooral op die manier om uit te drukken dat de mens op zichzelf al goed genoeg is. Er is verder niet veel nodig. De spanning tussen het individu en zijn of haar omgeving vind ik heel interessant. Er zit een goede kern in elke mens. Dat komt voor mij terug in de naakten.”

De expositie is nog maar het begin van de nieuwe levensfase van Erie. ,,Het eerste half jaar wil ik vooral kijken wat al die vrijheid met me doet. En me oriënteren op wat ik nu precies wil doen met de tijd die ik krijg. In elk geval wil ik meer ruimte maken voor mijn kunstenaarschap, maar ook voor andere zaken die het leven de moeite waard maken. Schrijven en muziek zullen daar zeker ook deel van uit maken. Ik heb er echt zin in en ik hoop veel mensen te zien op de expositie.”

U bent van harte welkom op zaterdag 27 en zondag 28 november, beide dagen van 12.00 tot 17.00 uur. De expositie wordt gehouden in Galerie de Gehoorzaal op de W.A. Hoeve, aan de Vijverhof in Den Dolder. De entree is gratis en er is voldoende parkeergelegenheid.

Wilt u vooraf iets meer van het werk van Erie zien dan bent u welkom op zijn website: www.eriemerkus.nl. Naast een indruk van zijn werken zijn er ook enkele interviews te lezen op zijn site.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie