Etienne Elmzoon wil een kookboek maken met recepten uit de L-flat in Vollenhove.
Etienne Elmzoon wil een kookboek maken met recepten uit de L-flat in Vollenhove. Foto: Ellis Plokker

‘De L-flat is een mooi dorp’

1 december 2021 om 14:20 Overig

De renovatie van de L-flat in Vollenhove is een enorm project, dat nog tot 2023 duurt. Inmiddels zijn de eerst 260 woningen klaar. De bewoners van deze huizen kregen onder andere een nieuwe badkamer en een nieuwe keuken. Bewoners van een 4-kamer appartement mogen kiezen of ze van twee kleinere slaapkamers een grotere willen maken. Bewoners zijn blij met de renovatie.

Ellis Plokker

Zeist - Mona Balwant is projectleider leefbaarheid bij Woongoed Zeist. Zij en wijkconsulent Etienne Elmzoon gaan voor de renovatie bij alle bewoners op huisbezoek om de verbouwing te bespreken. De meeste bewoners zijn heel blij met de verbetering van hun huis, vertelt ze: ,,Er zijn weinig klachten over de renovatie, ook al duurt het lang. Het aanpassingsvermogen van de bewoners is groot. Ze accepteren het ongemak dat bij de verbouwing komt kijken.” Mona en haar collega’s willen de renovatie zo prettig mogelijk laten verlopen voor de bewoners. Als er toch iets mis gaat bij de verbouwing, zoeken ze naar een oplossing. Bewoners die inmiddels een vernieuwde flat hebben, zijn daar erg tevreden over. Ze krijgen een pannenset van de gemeente, omdat ze op inductie gaan koken. 

Mona en haar team doen er alles aan om de renovatie van de flat zo goed mogelijk te laten verlopen. Voor bewoners die thuis blijven wonen tijdens de 2,5 week die de renovatie van hun woning duurt, zijn er woningen waar ze kunnen douchen. Er zijn werkplekken en een huiskamer in een nabijgelegen gebouw voor bewoners die even op een rustige plek willen zitten of werken, voor bewoners die niet thuis kunnen blijven tijdens de verbouwing zijn er tijdelijke woningen. Bovendien zijn er in de wijk andere nieuwe initiatieven zoals de buurtmoestuin en het naai-atelier, waar bewoners gordijnen kunnen laten maken voor in hun verbouwde flat. Dat zorgt voor meer ontmoetingen.

Kookboek

Bewoners van de flat vinden het vervelend vinden dat hun flat vaak negatief in het nieuws komt, vertelt Mona: ,,Veel mensen vinden het fijn om hier te wonen, bijvoorbeeld omdat ze veel ruimte in huis hebben en een goed contact met de buren hebben. Bovendien wonen ze in een groene wijk en heb je op de hogere verdiepingen een mooi uitzicht. Ze storen zich dan ook aan het negatieve imago dat vaak geschetst wordt in de media.” Etienne vult aan: ,,Het is een dorp, een mooi dorp. Er is veel onderling contact en betrokkenheid, buren helpen elkaar. Bewoners wisselen ook recepten uit. Als de verbouwing klaar is, wil ik een kookboek maken met recepten uit de L-flat.” In de flat wonen kwetsbare mensen, zoals ouderen die vergeetachtig zijn, maar ook mensen die hoogopgeleid zijn en die iets willen doen. Etienne vertelt dat bewoners, die tijdens de vorige coronapiek gingen wandelen, nu een wandelgroepje hebben opgericht.

De L-flat in Vollenhove is met 728 woningen de grootste flat in Europa. De flat telt 13 verdiepingen en heeft een knik, waar de naam L-flat naar verwijst. De flat is gebouwd in 1969. In 2012 werd er dubbele beglazing aangebracht en kwamen er nieuwe panelen aan de buitenkant. In augustus 2020 begon de aannemer met het opknappen van de bergingen, het vernieuwen van het dak en het leggen van zonnepanelen op het dak. Die wekken stroom op voor de gezamenlijke ruimtes en de liften. Daardoor betalen de bewoners na de renovatie minder servicekosten. De liften werden ook vernieuwd en er hangen nu camera’s in. Etienne: ,,Het gevoel van veiligheid is toegenomen.”

www.woongoedzeist.nl/l-flat/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie