Wethouder Laura Hoogstraten (links) en Mirjam Bekker-Stoop.
Wethouder Laura Hoogstraten (links) en Mirjam Bekker-Stoop. Foto: gemeente Zeist

Buitenexpositie tegen geweld

6 december 2021 om 16:40 Overig

Wethouder Laura Hoogstraten opende donderdag samen met Mirjam Bekker-Stoop van stichting Open Mind de buitenexpositie ‘Wij... doorbreken de cirkel van geweld’. Met de tentoonstelling willen zij het probleem van huiselijk geweld en kindermishandeling beter bespreekbaar maken en terugdringen.

Zeist - Deze rondreizende expositie bestaat uit zestien zuilen met krachtige foto’s van slachtoffers, getuigen en hulpverleners die te maken hebben gehad met huiselijk geweld en kindermishandeling. De tentoonstelling vertelt het verhaal van hoe deze mensen samen deze cirkel hebben doorbroken.
Veel huiselijk geweld blijft onzichtbaar, doordat slachtoffers en plegers er uit schaamte of angst niet over praten. Door erover te praten, kun je schade ervan beperken, de vicieuze cirkel van geweld en de overdracht van generatie op generatie doorbreken.

In Nederland zijn ieder jaar 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen slachtoffer van huiselijk geweld of kindermishandeling. De overheid, zoals Justitie, politie en gemeentes, heeft een belangrijke rol in het opsporen en aanpakken van huiselijk geweld en kindermishandeling, maar kan dit niet alleen.

Vaak schamen slachtoffers en daders zich, waardoor betrokkenen zelf bijna nooit aan de bel trekken. En mensen in de omgeving weten vaak niet wat ze moeten doen. Daarom besteedt de gemeente Zeist met de tentoonstelling ‘Wij… doorbreken de cirkel van geweld’ extra aandacht aan huiselijk geweld, en roepen de gemeente en partners de samenleving op om mee te helpen om deze ‘cirkel van geweld’ te doorbreken. De expositie reist rond en was eerder te zien op bijvoorbeeld het Eemplein in Amersfoort.

Heb je behoefte aan een gesprek? Neem contact op met het Sociaal Team, of loop even langs. Elke werkdag van 12.00 tot 13.00 uur staan er medewerkers van het Centrum Jeugd en Gezin of de sociale teams van de gemeente bij de expositie om je vragen te beantwoorden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie