De villa aan de Biltseweg 6.
De villa aan de Biltseweg 6. (Foto: Carolien Paasman)

Bosch en Duin vraagt: Gemeenteraad, grijp in!

12 januari 2022 om 08:46 Nieuwbouw

BOSCH EN DUIN  Projectontwikkelaars maken handig gebruik van de mogelijkheden in het bestemmingsplan. Ze bouwen percelen vol met zorgvastgoed en kappen bomen. De Vereniging Bosch & Duin is teleurgesteld in het gemeentebestuur. Het villadorp verliest zijn groene karakter en niemand grijpt in.

door Carolien Paasman

In de woonvisie van de gemeente Zeist staat ‘dat bij nieuwbouw-ontwikkelingen in iedere kern gekeken moet worden naar de context.’ 

Omgevingsvisie

In de concept omgevingsvisie en het bestemmingsplan staat bij Bosch en Duin beschreven dat de huizen ondergeschikt zijn aan het aanwezige bos. Gestapelde woningbouw en verdichting passen niet en het volume van de woningen moet in verhouding staan tot de oppervlakte van het perceel. De wijkvereniging zelf leverde die punten aan. ,,Een gotspe’’, zegt bestuurslid Jan van den Berg Jeths. Hij is binnen het bestuur verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening. Met voorzitter Ed Pipers roept hij de gemeenteraad op om in actie te komen.

Bethesda

Op het Bethesdaterrein aan de Paltzerweg staan honderdtwintig wooneenheden gepland, waar er nu dertig staan. Dit bouwproject ligt stil totdat de Raad van State hierover heeft besloten. Ondertussen dient het volgende plan zich aan. Een projectontwikkelaar wil een uitgebouwde zorgvilla met achttien wooneenheden slopen en een grootschalige zorgvoorziening neerzetten met 52 units. ,,De gemeente durft de confrontatie met projectontwikkelaars niet aan. Er is geen beeldkwaliteitsplan en dat zou er wel moeten zijn. De gemeente lijkt alles goed te keuren. De bewoners kijken de volgende vijftig jaar aan tegen een disproportioneel gebouw. We hebben niets tegen de vele bestaande zorginstellingen in Bosch en Duin, het gaat ons hier om het grootschalige karakter waar men nu naar toe wil bewegen.’’

Dementie

Bouwbedrijf Aalberts en zorgontwikkelaar Thuismakers willen in Bosch en Duin een nieuwe zorgvoorziening bouwen voor mensen met een dementie of een lichamelijke beperking. De uitgebouwde villa De Terp op de hoek van de Vossenlaan en de Biltseweg moet plaatsmaken voor een complex met 52 zorgeenheden.

Covid-teststraat

In De Terp was tot een jaar of tien geleden een verzorgingshuis gevestigd. Het is een aantal keren tijdelijk verhuurd geweest. Zo zat er vorig jaar een Covid-teststraat in. De huidige eigenaar wil het pand tot aan de sloop verhuren voor bewoning. Daarvoor zou de gemeente een tijdelijke huisvestingsvergunning moeten verlenen. Het perceel heeft namelijk een zorgbestemming en geen woonbestemming.

Sloop

Als de villa met achterliggende bebouwing eenmaal is gesloopt, komt op het perceel aan de Biltseweg 6 een gebouw dat drie keer zo groot is als het huidige pand. De nieuwbouw komt veel dichter aan de rand van het perceel en wordt veel hoger. In deze buurt is bouwen in twee lagen met kap toegestaan. In het schetsontwerp heeft de kap een heel steile hoek met veel dakramen en ziet het eruit als een gewone verdieping. 

Parkeerplaats

De nieuwbouw is verdeeld in voor- en achterbouw. In de ene woongroep zijn 28 kamers met aparte slaapkamer en badkamer, gemeenschappelijke ruimtes, woonkamers, een woonkeuken en een bibliotheek, de andere woongroep bestaat uit 24 kamers en andere ruimtes. Op het terrein komt ook een parkeerplaats voor 26 auto’s.

Regulier

Volgens het bestemmingsplan bestaat de kavel nu uit bos en maatschappelijke voorzieningen, waaronder ook voorzieningen in de vorm van zorgwoningen. Het plan valt dus binnen het bestemmingsplan waardoor een reguliere voorbereidingsprocedure geldt. 

Commercie

Dat is goed nieuws voor projectontwikkelaars. Met commercieel zorgvastgoed valt geld te verdienen en het bestemmingsplan van Bosch en Duin legt ze geen strobreed in de weg, vreest de buurt. De omgevingswet, die naar verwachting in juli dit jaar in werking treedt, moet een betere basis bieden voor een samenhangende benadering van wijken en buurten. Om alle wetten en regels om te zetten naar de omgevingswet hebben gemeenten tot 2029 de tijd. 

Buurtwinkels

De Vereniging Bosch en Duin en omstreken maakt zich daarom zorgen. In die komende zeven jaar met een overgangsregeling kan er nog veel worden gebouwd door commerciële zorgondernemingen. De vereniging ziet dat er nu al appartementen leegstaan bij een aantal bestaande zorgvoorzieningen, ,,wellicht mede door de gehanteerde prijs-kwaliteitsverhouding.’’ Maar Bosch en Duin is helemaal niet zo’n geschikte omgeving voor ouderen: het dorp mist openbaar vervoer en buurtwinkels; ,,geen wenselijke situatie.’’ 

Bosch en Duin is af

De vereniging vindt ,,de ontwikkeling strijdig met het karakter van Bosch en Duin, waar huizen ondergeschikt zijn aan het bos. Het zou beter zijn om het bebouwde oppervlak van het dorp te beperken tot het huidige niveau.’’ Het dorp Bosch en Duin is af en dat zou de gemeente ook moeten uitspreken, vindt de vereniging. 

Zorgmultinationals

De plannen voor de Biltseweg worden ontwikkeld door Thuismakers en de exploitatie komt in handen van September en Compartijn, die zich richten op bewoners met een dementie of lichamelijke beperking met een CIZ-indicatie 4, 5 of 6. Deze bedrijven zijn alle drie onderdeel van de Franse zorgmultinational Orpea, die in 22 landen meer dan 1000 huizen bezit met meer dan 100.000 bewoners. 

Orpea

Orpea is de grootste zorgondernemer van Europa, met in 2020 een omzet van 4,3 miljard euro en 65.500 medewerkers. In Nederland heeft het bedrijf, dat een stormachtige groei doormaakt, 116 locaties voor meer dan 1600 mensen, en er zijn voor nog eens meer dan 1000 mensen plekken in ontwikkeling. Orpea gaat ook in de gemeente Zeist nog veel groter worden, want het is bezig met de ontwikkeling van 120 appartementen op het Bethesda-terrein in Den Dolder en meer dan 100 appartementen op het Stenia-terrein aan de Utrechtseweg. Orpea is in Zeist al aanwezig met Huize Hoog Kerckebosch van dochter Compartijn. 

In de gemeente Zeist is nog een andere grote internationale zorgondernemer actief: het eveneens Franse Korian. Dat is onder meer eigenaar van Villa Blanda in Zeist en Het Gouden Hart in Huis ter Heide. 

Naast deze grote bedrijven zijn ook kleinschaliger bedrijven actief in de particuliere ouderenzorg, zoals de Valuas Zorggroep met Landgoed Wulperhorst en Villa Pavia, Martha Flora in Bosch en Duin, Alliantus Oud Seyst in het centrum van Zeist en Zorgresidentie Zonneburg.

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie