Peter van Duijvenbode (rechts) vertelt de reünisten over de geschiedenis van de Rambonnetgroep.
Peter van Duijvenbode (rechts) vertelt de reünisten over de geschiedenis van de Rambonnetgroep. Peer Greve

Reünie honderdjarige scoutinggroep Rambonnet drukbezocht

26 september 2022 om 18:03 Verenigingen

ZEIST Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan was er zaterdag een reünie bij Scoutinggroep Rambonnet. De groep is opgericht op 23 december 1922 en volgens groepsbegeleider Peter van Duijvenbode helemaal van deze tijd. 

,,Kinderen leren vaardigheden waar ze hun leven lang profijt van hebben.’’ Van Duijvenbode is ervaringsdeskundige, zijn ouders stuurden hem in 1964 naar scouting om sociaalvaardiger te worden. Toen hij zeventien werd, ging hij bij de leiding. 

GROEPSBEGELEIDER Tot op de dag van vandaag doet hij heel veel voor de Rambonnetgroep. ,,De laatste jaren ben ik vooral groepsbegeleider en sta ik niet meer zelf op de groep, tenzij er een invaller nodig is. Ik ben lid van het Stichtingsbestuur, regel de verhuur van het gebouw en ben penningmeester.’’ Hij lacht: ,,Ik ben 67 en werk nog één dag per week op twee projecten, maar verder ben ik met pensioen en dus heb ik de gelegenheid om dagelijks iets voor scouting te doen.’’

GESCHIEDENIS Bij de reünie vertelt Van Duijvenbode iets over de geschiedenis. ,,Vijf jaar na de oprichting was de vereniging op sterven na dood. Een paar patrouilleleiders besloten de schouders eronder te zetten. Ze bliezen de club nieuw leven in. Het troephuis was toen aan de Professor Lorentzaan, bij de Krakelingweg. In de oorlog hebben de Duitsers dat gevorderd. Na de oorlog bleek dat het gebouw was gesloopt. 

HOMMAGE AAN PIET VONK In 1949 is De Vonk gebouwd, de naam is een eerbetoon aan Piet Vonk. Door zijn inspanning is het gebouw tot stand gekomen.’’ Hij vertelt hoe De Vonk door de jaren heen is gegroeid van twee tot vijf lokalen. 

BOOMSTAM ,,We hebben nu vijf speltakken en zelfs een boomstam, een club van zes mannen boven de zeventig die al heel lang lid zijn en nog steeds een vrijdag per maand in de Camelot -het bijgebouw voor achttienplus- samenkomen. Een van de trekkers is Hans van der Jagt, die ook lang voorzitter is geweest.’’ Ook bijzonder: op de reünie ontmoetten twee oudleden elkaar die allebei in 1949 welp waren geweest.

JONGENS EN MEISJES Van Duijvenbode weet nog goed dat de Rambonnetgroep in 1982 de eerste groep was waar jongens en meisjes terecht konden en nog steeds de enige scoutinggroep is in Zeist waar alle groepen gemengd zijn. ,,Bij ons kun je geen insignes verdienen, dat kweekt onderscheid terwijl we juist ieder kind een gelijkwaardige plaats in de groep willen geven. Die visie heeft ook tot gevolg dat we kinderen met een rugzakje in de groep hebben, heel waardevol is dat. Je ziet kinderen vaak enorm groeien in de loop der tijd en dan gaan ze na acht jaar op scouting zelf bij de leiding.

We doen veel spelletjes, maar we huldigen winnaars niet heel nadrukkelijk, daar gaat het niet om.’’

LEREN OM AFSPRAKEN TE MAKEN Als groepsbegeleider maakt hij ook veel werk van het scholen van de groepsleiders. ,,Dat begint al bij de scouts. Die moeten leren om samen afspraken te maken. Autoritair gedrag, daar bereik je niets mee. Als leiding geef je niet alleen maar opdrachten, je laat ook zien wat je zelf doet. En in het teamoverleg heeft ieder kind dezelfde waarde.’’ Wat is zijn motivatie, om al vijftig jaar vrijwilliger te zijn bij deze groep? ,,Bij het begeleiden van de leiding vind ik het mooi om een vaardigheid over te dragen die ik zelf in mijn werk heb geleerd: actief overlaten. Dat is vertrouwen geven en er rekening mee houden dat ze het verkeerd doen, daar leren ze van.’’

KLAAR VOOR DE TOEKOMST Hij heeft er vertrouwen in dat de Rambonnetgroep door kan gaan. ,,De leiding bestaat uit een heel enthousiast team. De tijd is veranderd, het is niet zoals het was toen ik er als welpje bijkwam. Het kan op een andere manier, maar het werken met en voor kinderen blijft leuk. Zeker als je ziet dat het echt wat betekent.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie