Afbeelding
Ellen Teunissen

Dohmen draaft door: Megalomaan

18 mei 2022 om 11:30 Column

Het leuke aan een samengestelde gemeente is dat elk dorp zijn eigen karakter en kenmerken heeft, inclusief de eigen, bijkomende sores. In de verschillende buurtschappen van Zeist hebben mensen zo hun eigen, typische zorgen.

Neem nou villawijk Bosch en Duin. Tot voor kort hoorde je er eigenlijk nooit zoveel over, totdat een zorginstelling daar een pand wilde gaan verbouwen. Dat pand bleek tegenover het duurste huis van Nederland te liggen: in 2021 deed deze woning een slordige 18 miljoen euro, maar dan heb je ook wat. Heel veel huis natuurlijk, een zwembad, wellnessruimte, een bioscoop, optrekjes voor de bedienden en een verwarmde oprit. Vooral dat laatste fascineert me mateloos: stappen rijke mensen op hun sokken uit de auto – er is plek voor tien bolides – ? Wat moet je in vredesnaam met een verwarmde oprit?

Nu wil die zorginstelling tegenover dat huis gaan verbouwen. Verbouwen betekent op de een of andere manier altijd dat het groter wordt, zo ook in dit geval. Groter en hoger. Dat vinden de bewoners van het duurste huis niet fijn. Ze hebben slechts een luttele drie hectare om hun eigen ding te doen en gepaste afstand tot de buren te bewaren. Bosch en Duiners spreken in het AD schande van het megalomane project van de zorginstelling. Ik weet niet of ik moet lachen of huilen als mensen die in een wijk wonen waar een hut van 18 miljoen met een verwarmde oprit staat, over megalomane plannen spreken. Ik verdenk ze ervan dat ze stiekem de pest in hebben dat George Clooney – u waarschijnlijk welbekend – voor 2 miljoen een huis in de duurste straat van Voorburg heeft gekocht en niet in Bosch en Duin. In Voorburg kunnen ze hun geluk niet op. George is een upgrade voor je wijk. Een grotere instelling voor welgestelde mensen met dementie en andere aandoeningen kennelijk niet.

In het doorgaans zo goed georganiseerde Austerlitz zat het de afgelopen tijd ook niet mee. De verbouwing van het dorp – 170 huizen erbij, de meeste niet heel klein, maar niks boven de 2 miljoen – nadert zijn voltooiing. Nu het hier groter en hoger is kan de rust langzaam weerkeren, ik heb voor de rest van mijn leven wel genoeg vrachtwagens langs zien rijden. Maar laatst zat het dorp uren zonder water en kort daarna een halve dag zonder stroom. Ik geloof niet dat er op zo’n moment veel zwembaden leeg staan en opritten onverwarmd blijven, maar voor sommige mensen kan zoiets best lastig of op zijn minst ontregelend zijn. Tot overmaat van ramp blijven we steeds vaker met een volle kliko zitten. Sinds het ophaalschema van RMN is veranderd is er geen touw meer vast te knopen aan de ooit zo voorspelbare klikocarrousel. De buurtapp staat op zo’n moment roodgloeiend, want voor je het weet wordt het hier een soort Napels, waar het vuilnis op straat ligt te rotten. Netjes gesorteerd: rottende stapels oud papier, stinkende bergen PMD naast hopen GFT en tot slot resthopen. We zijn inmiddels een keurig dorp, ik schreef het al eerder. Met zelfs – naast alle voorzieningen die we al hadden – een eigen avondvierdaagse! Een groot succes, waar zowel de burgemeester, een wethouder én de gemeentesecretaris voor uitrukten. Het moet niet gekker worden in Ouwekamp. Maar één ding weet ik zeker: megalomaan gaat het hier niet worden.

Carol Dohmen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie