Daniël Beckers (links) mocht zondagmiddag de prijs in ontvangst nemen voor de beste film op het NOVA filmgala.
Daniël Beckers (links) mocht zondagmiddag de prijs in ontvangst nemen voor de beste film op het NOVA filmgala. René Borkent

Bronzen Manenschaap voor ‘Boellie’

4 september 2022 om 22:07 Film

ZEIST Het Bronzen Manenschaap, de prijs voor de beste film op het NOVA filmgala, is gewonnen door Daniël Beckers (44) uit Susteren, Limburg. Het festival voor amateurfilmers vond afgelopen weekend plaats in Figi, in Zeist. 

door René Borkent

BERMMONUMENT Het eerste idee van Beckers was om een film te maken over verkeersslachtoffers in Limburg, voor wie een bermmonumentje is geplaatst. Dagblad De Limburger was bezig met een serie over dit onderwerp. Beckers: ‘’Ik heb die journalisten benaderd en gevraagd welke verhalen ze waren bijgebleven.’’ En zo stuitte Beckers op het verhaal van Jordi. 

VERKEERSONGELUK Jordi was 19 jaar toen hij op 2 september 2018 om het leven kwam bij een verkeersongeluk. Hij had ‘s nachts te hard gereden, de auto sloeg over de kop en kwam tot stilstand tegen een brandweerkastje aan de kant van de weg. Jordi was op slag dood, z’n nek was gebroken. Zijn bijrijder, zijn vriend Stefan, had geluk en kon zelf uit de auto stappen.

STILLE TOCHT Beckers: ,,Ik kwam in contact met de familie en sindsdien heb ik me daarop gefocust. Jordi was een populaire jongen. Een stille tocht ter nagedachtenis van Jordi trok meer dan duizend deelnemers. Wat me vooral fascineerde was hoe verschillend de vader en de moeder van Jordi met hun verdriet omgingen. Door dat te mogen filmen heeft de film meer lagen gekregen.’’

INTENSIEF De eerste versie van de film, van 29 minuten, had Beckers in 2020 voltooid. Beckers had daarna intensieve gesprekken met zijn vriendin en met professionele filmmakers en dat leidde ertoe dat hij de film heeft ingekort tot de essentie. Uiteindelijk maakt het publiek in de film Boellie in 18 minuten kennis met de ouders van Jordi en via hen ook met Jordi zelf. De jury was onder de indruk.  

FESTIVAL IN VENLO Beckers heeft geen plannen om zich meteen in een nieuw filmproject te storten. Hij is wel betrokken bij de organisatie van een filmfestival dat volgend jaar juni plaatsvindt in Venlo. En hij is ook van plan om op andere manieren jonge Nederlandse filmmakers te helpen. Verder is hij werkzaam aan de Universiteit van Maastricht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie