Vorst Hans-Adam II en Vorstin Marie van Liechtenstein samen met Burgemeester Stolk van Zeist
Vorst Hans-Adam II en Vorstin Marie van Liechtenstein samen met Burgemeester Stolk van Zeist Archief Pierre Rhoen

Vorst Hans-Adam en Vorstin Marie van Liechtenstein bezochten Zeist

Lokaal Deel je nieuws

Verslaggever: Maarten Bos

Vorst Hans Adam II van Liechtenstein en zijn echtgenote Vorstin Marie Aglae, geboren Gravin Kinsky von Wichinitz und Tettau bezochten op 29 september 1978 Zeist. Zij beiden waren toen aanwezig bij een congres van het Internationale Kastelen Instituut op Slot Zeist. Het Internationale Kastelen Instituut werd in 1949 in Zurich opgericht en bestond tot 1991. De stichting had als een van haar doelen de conservering van kastelen en landhuizen overal ter wereld. In 1975 kreeg Zeist een penning van de stichting uitgereikt. Tijdens haar bezoek aan ons dorp liet toenmalig Zeister burgemeester Stolk zich zeer lovend uit over Vorstin Marie, die door haar grote charme een overrompelende, hartveroverende indruk op hem heeft achtgelaten.

Hans Adam II van Liechtenstein werd in 1945 geboren stamt in directe mannelijke lijn af van drie van de veertien voorgaande vorsten van Liechtenstein.  Hans Adam heeft als vorst van Liechtenstein veel macht. Hij heeft het recht het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. In 2003 stemde twee derde van de Liechtensteiners in een referendum vóór een grondwetswijziging die de vorst nog meer macht zou toekennen. Zijn vermogen werd in 2008 op 5 miljard dollar geschat. Hans Adam II droeg op 15 augustus 2004 de macht over aan zijn zoon Alois, maar blijft staatshoofd.

Hans Adam heeft als vorst van Liechtenstein veel macht. Hij heeft het recht het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. In 2003 stemde twee derde van de Liechtensteiners in een referendum vóór een grondwetswijziging die de vorst nog meer macht zou toekennen. Zo mag hij zich sindsdien gaan bemoeien met de benoeming van rechters, hij mag de door het parlement aangenomen wetten blokkeren en de regering zonder opgaaf van reden naar huis sturen. Hij is eigenaar van de LGT Bank en zijn vermogen werd door Forbes in 2008 op 5 miljard dollar geschat. Hans Adam II droeg op 15 augustus 2004 de macht over aan zijn zoon Alois. Hij blijft echter staatshoofd.

Zijn echtgenote Vorstin Marie werd in 1940 geboren. Ze trouwde in 1967 met haar vorst. Uit dit huwelijk zijn de volgende kinderen geboren: Erfprins Alois (1968), Maximilian Nikolaus Maria (1969), Constantin Ferdinand Maria (1972) et Tatjana Nora Maria (1973). De gravin was voorzitter van het Liechtensteinse Rode Kruis. Op 21 augustus is op 81-jarige leeftijd Marie Aglae Gravin Kinsky von Wichinitz und Tettau overleden na een beroerte.

advertentie
Afbeelding
Ruim driehonderd jeugdige atleten in Zeist 2 uur geleden
Afbeelding
UITZeist! blikt vooruit op culturele zomer in Zeist 3 uur geleden
Afbeelding
Gedicht voor nieuwe Geiserhof in Zeist 15 uur geleden
Afbeelding
Schoolplein VSO Meerklank feestelijk geopend 19 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Zeist plaatst 150ste laadpaal 21 uur geleden
Afbeelding
Karin van Minnen uit Zeist bouwt mee aan exoskelet 21 uur geleden
Afbeelding
Steynlaan Zeist transformeert: appartementen en studio’s van maximale hoogte gisteren