Joke van der Leij (links) en Ilse Swank (rechts) overhandigen het eerste exemplaar van hun boek aan Sigrid van Ede (midden).
Joke van der Leij (links) en Ilse Swank (rechts) overhandigen het eerste exemplaar van hun boek aan Sigrid van Ede (midden). Ilse Swank

Nieuw boek: Bevlogen Nederlandse wijnvrouwen

Lokaal Deel je nieuws

Op 4 december overhandigden auteur/uitgever Joke van der Leij en fotograaf Ilse Swank het eerste exemplaar van hun boek ‘Bevlogen Nederlandse wijnvrouwen’ aan Sigrid van Ede, wijnbouwer bij wijngaard Hoog Beek & Royen in Zeist. Zij is een van de tien markante wijnvrouwen die in deze met fraai beeld geïllustreerde uitgave vertellen over hun passie voor wijn en hun vak.

Door Joke van der Leij

Sigrid van Ede is volgens Joke en Ilse een mooi voorbeeld van een wijnvrouw die de wijnwereld met haar werk verrijkt. Zij leerden haar kennen door hun activiteiten als vrijwillige wijngaardenier bij wijngaard Hoog Beek & Royen. En Sigrid is niet de enige, viel hen op. Steeds meer vrouwen zijn actief in de wijnsector. Als wijnboerin, wijnimporteur, wijnhistorica of wijndocent. Ze zijn creatief, bevlogen, een tikje eigenzinnig en kleurrijk. Hun verhalen verdienen een podium, vonden Joke en Ilse. Zo ontstond dit boek.

Markante wijnprofessionals

Wie staan er allemaal in ‘Bevlogen Nederlandse wijnvrouwen’? Wijnboerin Ilse Visscher van Hof van Twente bijvoorbeeld, waar de wijnen van Hoog Beek & Royen worden gemaakt. En wijnhistorica Mariëlla Beukers. Zij schrijft al jaren over Nederlandse wijn en is bezig met een promotieonderzoek naar Nederlandse wijngaarden van 1000-1800. Ook Magister Vini Tjitske Brouwer van Vinoblesse vertelt haar verhaal. Samen met haar partner Marc Collard importeert ze al 35 jaar duurzaam geproduceerde wijnen. 

Proefnotitie

Bijzonder is het ervaringsverhaal van Irene Kleyn. Zij is een kwieke tachtiger die al jaren vrijwilliger is bij Hoog Beek & Royen. Verder geeft voorzitter van het Nederlands Wijngilde afdeling Utrecht Janine van de Ven-Vos een mooi inkijkje in deze vereniging voor wijnliefhebbers. Ook Weinakademiker Cecile Lormans-Giebels, Annaline Doelen van wijnrestaurant Mes Amis in Maastricht, Silvia Anthonj, van wijndomein MinZeven in Lelystad en ‘Wijnvrouw van het Jaar’ Claudia van Dongen vertellen openhartig over wat hen drijft in hun vak. Alle vrouwen sluiten hun verhaal af met een zelf geschreven smaakopwekkende proefnotitie van hun favoriete wijn.

Heerlijk boek

Bevlogen Nederlandse wijnvrouwen is kortom een heerlijk boek bij een goed glas wijn. Een absolute must voor elke wijnliefhebber!

‘Bevlogen Nederlandse wijnvrouwen’ kost €14,95, bevat 76 fullcolour pagina’s en is verkrijgbaar bij boekhandel Kramer & Van Doorn of via www.tekstjuweel.nl.

advertentie
Afbeelding
Vijf zomers vakantieouder voor Duitse Sacha 1 uur geleden
Afbeelding
Trevira2000 in De Wijngaard 21 uur geleden
Afbeelding
Afdeling Zeist van Alzheimer Nederland zoekt pr-vrijwilliger gisteren
Afbeelding
Meer burenoverlast door corona 20 mei, 18:00
Afbeelding
Geslaagde jubileumdag van 50-jarige De Wittenberg 20 mei, 14:09
Afbeelding
Visles op Seyster College Zeist 20 mei, 13:30
Afbeelding
Michiel Slob haalt Appeltje van Oranje op bij koninklijk paar MET VIDEO 20 mei, 08:38