Afbeelding
Pixabay

Autodieven sloegen vorig jaar vaker toe in Zeist

27 januari 2023 om 13:02 Misdaad

ZEIST Autodieven sloegen in 2022 voor het eerst in jaren weer vaker toe, meldt kenniscentrum LIV op basis van aangiftecijfers van de RDW en de politie. Met name oudere auto’s zonder beveiligingssysteem zijn bij dieven populair. Ook in Zeist werd in 2022 vaker aangifte gedaan van diefstal van een voertuig dan in 2021.

Het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) telde afgelopen jaar bijna 6000 autodiefstallen, zo’n elf procent meer dan een jaar eerder. Naast auto’s werden er afgelopen jaar ook meer voertuigen als motoren, brom- en snorfietsen en bedrijfswagens gestolen. In totaal werden er ruim 22.300 voertuigen gestolen, gemiddeld zo’n 21 procent meer dan in 2021.

Dieven hadden het vooral een stuk vaker gemunt op elektrische en hybride voertuigen. Toyota’s werden het vaakst gestolen, zowel de elektrische varianten als de benzineauto’s van het Japanse merk. Volgens het LIV zijn auto’s van drie, vier of vijf jaar oud het vaakst doelwit. Maar ook het aantal diefstallen van auto’s van twintig jaar of ouder is volgens het kenniscentrum opvallend gestegen. In iets minder dan de helft van de gevallen werd de auto weer teruggevonden.

CIJFERS ZEIST In 2022 werd in de gemeente Zeist 45 keer aangifte gedaan na diefstal van een voertuig. In 2021 gebeurde dit 34 keer. Tegelijkertijd werd in 2022 23 keer een voertuig teruggevonden (51 procent van alle gestolen voertuigen). 

Van de 45 aangiftes ging het in de gemeente Zeist onder meer 11 keer om een personenauto, 29 keer om een brom- of snorfiets en 5 keer om een bedrijfsvoertuig.

Kijk voor meer cijfers van de gemeente Zeist en de aantallen van alle andere gemeenten in onderstaande kaart.


OVER DE CIJFERS In dit onderwerp vind je per gemeente het aantal voertuigdiefstallen terug. Het gaat daarbij om cijfers over het 2022. Naast het totaalcijfer vind je in het dropdownmenu ook het cijfer uitgesplitst naar verschillende voertuigtypes terug. Daarnaast hebben we het aantal gestolen voertuigen afgezet tegen het aantal inwoners van de gemeente, waarmee je op een relatief cijfer komt: het aantal gestolen voertuigen per tienduizend inwoners. Dat getal bepaalt de kleur op de kaart.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie