Alexander Pavlovsky, artistiek leider met een missie
Alexander Pavlovsky, artistiek leider met een missie Eigen foto

Alexander Pavlovsky, artistiek leider met een missie

11 augustus 2022 om 06:09 Muziek

ZEIST Tijdens de Zeister Muziekdagen treden al ruim 30 jaar topmusici uit alle windstreken op. Daarnaast staat talentontwikkeling van jonge musici hoog op de agenda van dit toonaangevende, internationale kamermuziekfestival. Alexander Pavlovsky, eerste violist van het beroemde Jerusalem Quartet, is het artistieke boegbeeld van het festival. 

Alexander Pavlovsky viool Alexander Pavlovsky is oprichter en eerste violist van het wereldberoemde Jerusalem Quartet, en daarnaast een veelzijdig en internationaal veelgevraagd kamermusicus, solist en pedagoog. 

KIEV Hij werd geboren in Kiev, Oekraïne, en emigreerde met zijn familie naar Israël in 1991. Daar voltooide hij zijn opleiding aan de Jerusalem Academy of Music and Dance. 

WERELDBEROEMD Met het Jerusalem Quartet treedt hij geregeld op over de hele wereld. Het kwartet vierde triomfen in concertzalen als de Tonhalle Zürich, de Münchner Herkulessaal, Wigmore Hall in Londen, de Salle Pleyel in Parijs en het Berliner Konzerthaus.

SOLIST Als solist en kamermuziekspeler was hij onder meer te gast tijdens internationale festivals in Verbier, Schleswig-Holstein, Gstaad, Rheingau, Salzburg en Amsterdam, en tijdens de Schubertiade in Oostenrijk.

SAMENWERKING Alexander Pavlovsky werkte samen met gerenommeerde musici als Sir András Schiff, Daniel Barenboim, Mitsuko Uchida, Jessye Norman, Alexander Melnikov, Denis Kozhukhin, Menahem Pressler, Natalia Gutman, Joshua Bell, Sharon Kam en Martin Frost. Ook trad hij op met ensembles als het Szymanowski Quartet, Quatuor Ébène en Vermeer Quartet.

CD-OPNAMES De vele cd-opnamen die hij maakte met het Jerusalem Quartet waren goed voor drie BBC Music Magazine Awards en een aantal Diapasons D’Or. Sinds 2022 bekleedt Alexander Pavlovsky een professoraat op het gebied van kamermuziek voor strijkers aan de Universiteit van Graz, en sinds 2008 is hij artistiek leider van de Zeister Muziekdagen & Masterclasses.
Op dinsdag 23 augustus treedt Alexander Pavlovsky op met het Quartetto di Cremona in de Grote Kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente (20:15 uur).

MASTERCLASSES Onder aanvoering van Alexander Pavlovsky organiseert het Zomerfestival van de Zeister Muziekdagen masterclasses voor jonge getalenteerde musici, vergevorderde studenten en afgestudeerden van (inter)nationale conservatoria. Zij worden intensief gecoacht door internationaal bekende musici. Dit jaar zijn de docenten – naast Alexander Pavlovsky – onder andere leden van het Cuarteto Quiroga en Quartetto di Cremona.

De masterclasses vinden doordeweeks plaats van maandag 15 tot en met zaterdag 20 en maandag 22 tot en met donderdag 25 augustus.

Informatie: www.zeistermuziekdagen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie