Michael tijdens een van zijn vele optredens.
Michael tijdens een van zijn vele optredens. Marjo van de Peppel-Kool

Michael Wilmering zingt op Lied Festival Zeist

19 oktober 2021 om 17:58 Overig

Van vrijdag 22 tot en met zondag 31 oktober vindt de vijfde editie van het Internationaal Lied Festival Zeist plaats. Liederen, of ze nu honderden jaren oud zijn, of vandaag gecomponeerd, geven het meest direct de menselijke zielenroerselen weer. En daarom wil dit festival Zeist de liedkunst toegankelijk houden.

door Adriënne Nijssen

Zeist - Het Internationaal Lied Festival Zeist werd voor het eerst in 2016 georganiseerd. In de jaren daarna groeide het uit tot een toonaangevend evenement dat een groot publiek trekt. In die korte tijd heeft het zich ontpopt tot een uniek platform voor het kunstlied in Nederland, dat genieten van klassieke liederen en het doorgeven van kennis en kunde tot zijn speerpunten heeft gemaakt. Inmiddels behoort het festival tot de top van de Europese liedfestivals.

Tien dagen lang kan iedereen genieten van maar liefst vijftien recitals en tien openbare masterclass-sessies. Je kunt je een hele dag onderdompelen in de wereld van het lied tijdens de ‘Dag van het Lied’, of meedoen aan een van de tien educatieprojecten.

Een van de recitals is dat van Michael Wilmering, geboren en getogen in Zeist. Hij behaalde zijn bachelor zang cum laude én zijn master met onderscheiding aan het Conservatorium van Utrecht. Hij werkt in binnen- en buitenland, maar keert graag van tijd tot tijd terug in Zeist. ,,Ik ben er op school gegaan, ik had er een bijbaantje. Ik ken nog zoveel mensen in Zeist. En bovenal, het is zo fijn dat het weer kan na corona.”

Michael zingt heel veel opera. Daarnaast geniet hij enorm van het zingen van liederen tijdens concerten. ,,Helemaal in de muziek opgaan, dat is heel dankbaar. Ik heb samen met Daan Boertien, die mij overigens tijdens het festival begeleidt op piano, net een cd opgenomen met de ‘Winterreise van Schubert. Je leert zoveel van het zingen van liederen. Je leert je stem keer op keer op een andere manier kennen en dat neem je ook weer mee in de opera. Als je in een opera zingt, heb je een enorm orkest en ben je vooral bezig met de balans tussen jezelf, het orkest in de bak en de andere zangers die stoms meters verderop staan. Bij het zingen van liederen ben je heel dichtbij de piano en kun je op zo’n moment de andere finesses in je stem vinden.”

Twee jaar geleden zong Michael ook in Zeist. ,,Ik merkte dat het publiek niet meer opgevoed is met poëzie en verschillende talen, vooral bij mensen van mijn leeftijd. Ze dwalen vaak gemakkelijk af, wat ik echt wel begrijp. Daar moeten wij muzikanten wat aan doen. Ik ga dan ook dit keer tussen de muziek door wat gedachtes of quotes geven waardoor de muziek meer betekenis kan krijgen voor de toehoorders. Ik wil mensen meenemen in mijn verhaal zodat ze anders naar muziek kunnen gaan luisteren en zich kunnen laten troosten of iets mee kunnen nemen uit de muziek. Of gewoon genieten van alle schoonheid. Iedereen heeft zowel schoonheid als brood nodig.”
Michael is te horen op 25 oktober van 20.15 tot 22.00 uur. Zie voor alle informatie de website van het festival: www.ilfz.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie