Verschillende informatieborden maken de bezoekers wegwijs. V.l.n.r. Teunissen, Van der Drift en Van Ettekoven.
Verschillende informatieborden maken de bezoekers wegwijs. V.l.n.r. Teunissen, Van der Drift en Van Ettekoven. Foto: Ellen Teunissen

Officiële status voor ‘t Griftbosje

26 november 2021 om 17:15 Overig

Wat begon met een verrommeld stukje groen en bezorgde buurtbewoners, is uitgegroeid tot een drukbezochte natuurspeelplek met een educatieve functie. Het groene initiatief in Zeist-West heeft nu een juridische status. Onlangs schreven enthousiaste vrijwilligers de ‘Stichting Buurtinitiatief het Griftbosje’ in bij de Kamer van Koophandel.

door Carol Dohmen

Zeist - De kersverse bestuursleden Lies van der Drift, Jos Teunissen en Joost van Ettekoven zijn vanaf het vroege begin, in 2016, betrokken bij het initiatief. Voorzitter Van der Drift: ,,Het begon bij de buurman van het terrein. Hij zag hoe het stuk gemeentelijk groen naast zijn huis veranderde in een onaangename plek, vol puin en braamstruiken. Samen met de wijkmanager en de Groene Makelaar is het contact met de gemeente tot stand gekomen. Een enquête in de buurt wees uit dat er behoefte was aan een natuurlijke speelplek en meer biodiversiteit.”

Na een grondige opknapbeurt kwam er een speelbeek, allerlei bomen en struiken, informatieborden en een kleine buurtbieb. Verschillende subsidies, de overname van spullen uit de tijdelijke Allegrotuin in het centrum en flink aanpakken door de vrijwilligers zelf, maakten dat de plek steeds mooier werd. Van Ettekoven raakte betrokken door zijn werk als Groene Makelaar. ,,Toen ik het kon overdragen aan de buurtbewoners, ben ik als privépersoon in het bestuur gestapt. Ik vind het een stoer, succesvol project. Elke dag komen er kinderen, ook die van mijzelf, zelfs schoolklassen, ook uit andere wijken. Het terrein ligt naast de speeltuin op de Ridderschapslaan. Kinderen breiden het spelen met toestellen moeiteloos uit met spelen in de natuur.”

De wens om het initiatief als stichting in te schrijven kwam van de gemeente. Penningmeester Teunissen: ,,De gemeente wilde graag één aanspreekpunt met een juridische status. Het betekent nu extra werk en sommige dingen duren lang, zoals het aanvragen van een bankrekening. Maar het heeft zeker voordelen. We kunnen zo makkelijker subsidies aanvragen. Eerder stond het geld bij vrijwilligers op de rekening, dat voelde voor hen niet fijn. We hebben  de ANBI-status aangevraagd, zodat mensen donaties kunnen doen die fiscaal aftrekbaar zijn.”

Van de bestuursleden heeft alleen Van der Drift groene vingers. ,,Ik werk al tien jaar als vrijwilliger bij het onderhoud van een landgoed. Lekker sjouwen in het groen, ik hou ervan. Maar wat me motiveert, is dat het een actieve ontmoetingsplek in onze buurt is geworden. We delen onze ervaringen met andere initiatieven, ook uit andere gemeentes. Ik vind het leuk, al die verschillende mensen.” De samenwerking met de gemeente gaat goed. Teunissen: ,,We hadden een beheersovereenkomst op persoonlijke titel, nu een groene adoptie overeenkomst. Die ademt meer een sfeer van samenwerken.”

Soms wordt er iets vernield, zoals het insectenhotel. Teunissen: ,,Ik wil me inzetten voor een gezonde buurt. Als je iets belangrijk vindt, moet je zelf aan de bak. Dus dan repareer ik het en ruim afval op.”

Vrijwilligers zijn welkom, het bestuur zoekt een secretaris. Meer info: www.griftbosje.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie