Een leerling toont de knipperclip.
Een leerling toont de knipperclip. Foto: Mel Boas

Technasiumleerlingen nemen knipperclip onder de loep

28 november 2021 om 11:28 Overig

Na een door corona bewogen eerste jaar Technasium bij scholengemeenschap De Breul in Zeist konden de tweedejaars begin dit jaar eindelijk aan de slag met een volledig project op school.
Een project waarin Etienne Kramer uit Amsterdam de groep leerlingen zijn uitvinding de ‘knipperclip’ aanbood om te testen. De knipperclip is een richtingaanwijzer voor fietsers, die je op je hand klikt. Het is ontworpen voor kinderen, zodat deze bij richtingverandering in het donker goed zichtbaar zijn.


Zeist/Driebergen - Samen met O&O-docent Jaco Scheer van De Breul werden de onderzoekswensen van Kramer omgezet in een opdracht voor de leerlingen. Hierbij werden experts Hans de Looij van de ANWB en grafisch vormgever Hannah Holtrop van Bol.com aangehaakt.
In de opdracht waarin naast verplichte onderdelen als een vergelijkend warenonderzoek, een testonderdeel en een verbeterplan opgenomen waren, mochten de leerlingen ook één uitbreiding naar eigen inzicht oppakken. Twaalf weken werkten de leerlingen met hulp van opdrachtgever en experts vol overgave aan het onderzoek.

De afrondende presentaties aan opdrachtgever Kramer stond al gepland en ouders waren al uitgenodigd, toen twee dagen van te voren weer nieuwe coronamaatregelen werden ingevoerd. Dit betekende dat de plannen moesten worden aangepast. Een dilemma: werden het online presentaties of waren er binnen de huidige regels toch nog andere mogelijkheden om dit project ‘ live’ af te sluiten? Scheer begon een belronde en al snel had hij geluk: congrescentrum Antropia in Driebergen stelde voor een aangepast tarief een ruime zaal ter beschikking. Minder dan 24 uur van tevoren werden experts, de krant en ouders ingelicht.
Vrijdagochtend 26 november half negen druppelden alle betrokkenen binnen. Leerlingen zagen er piekfijn uit en zetten de zaal klaar. In anderhalf uur werden alle invalshoeken van de opdracht belicht, het ontwerp, de materialen, marketing en gedrag.

Uit de presentaties blijkt dat de leerlingen door observatie vele verkeerssituaties hebben onderzocht en enquêtes op diverse basisscholen hebben uitgezet over het gebruik van de knipperclip. Ook zijn er leerlingen die het technische elektronica deel hebben verbeterd. En dan te weten dat deze kinderen pas 13 jaar zijn.
Het was een bijzondere ochtend, waar de experts onder de indruk zijn van de leerlingen en hun presentaties. De opdrachtgever gaat aan het einde van de ochtend met een schat aan informatie naar huis. ,,Ze hebben mijn knipperclip echt serieus genomen en ik ben zeer dankbaar voor de feedback, ook al is het soms ook confronterend, want kinderen zijn recht voor z’n raap en eerlijk”.

Trots blikt Breuldocent Scheer terug. ,,Mooi dat we dit in deze lastige tijd voor elkaar hebben gekregen. Dit was echt een interessant leermoment, Technasiumonderwijs van het hoogste niveau. En of we de knipperclip ooit in de schappen zien liggen, wie weet.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie