Wethouder Marcel Fluitman is blij dat er nu ook aan de buitenkant van het gemeentehuis een AED hangt.
Wethouder Marcel Fluitman is blij dat er nu ook aan de buitenkant van het gemeentehuis een AED hangt. gemeente Zeist

24 uur per dag een AED beschikbaar

30 november 2021 om 15:41 Overig

Sinds kort hangt er een Automatische Externe Defibrillator (AED) bij de achteruitgang van het gemeentehuis van de gemeente Zeist, in de doorgang vanaf de Stuivingastraat. Hierdoor is er ook in de directe omgeving van het gemeentehuis nu 24 uur per dag een AED beschikbaar.

Zeist - AED’s zijn draagbare apparaten die het hartritme weer kunnen herstellen bij een hartstilstand. Hulp in de eerste minuten na een hartstilstand is cruciaal. Burgerhulpverleners kunnen een AED gebruiken om slachtoffers van een hartstilstand te helpen totdat de ambulance of andere hulpdiensten ter plaatse zijn. Daarom is het belangrijk dat er in de openbare ruimte voldoende AED’s beschikbaar zijn, en op niet te grote afstand van elkaar.

Wethouder Marcel Fluitman is blij dat er nu ook aan de buitenkant van het gemeentehuis een AED hangt. ,,In het gemeentehuis hangt al lang een AED. Maar deze was buiten kantoortijden niet beschikbaar, omdat dan het pand gesloten is. Daarom hebben wij nu ook een AED aan de buitenkant van het gemeentehuis opgehangen”, licht Fluitman toe. De AED is voor getrainde gebruikers 24 uur per dag, zeven dagen in de week beschikbaar in het geval van nood.

Jaarlijks worden ongeveer 17.000 mensen in Nederland getroffen door een hartstilstand als gevolg van een hartritmestoornis of hartinfarct. De meeste gevallen, ongeveer 84 procent, vinden plaats in of rondom het huis. Die eerste minuten na een hartstilstand zijn cruciaal. Dat zijn ook de minuten waarin professionele hulpverleners vaak nog onderweg zijn. Er zijn al veel inwoners in Zeist die kunnen reanimeren. Een brede dekking van AED‘s is nodig om het verschil te kunnen maken. Meer weten over AED’s in Zeist, hartgezondheid in het algemeen of wil je ook burgerhulpverlener worden? Kijk dan op de site van Stichting Hartslag Zeist: www.hartslagzeist.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie