Het terrein aan de Joost van den Vondellaan waar Woongoed gaat bouwen.
Het terrein aan de Joost van den Vondellaan waar Woongoed gaat bouwen. Eigen foto

‘Genoeg inspraak Vondellaan’

26 januari 2022 om 08:23 Overig

Buurt voelt zich gepasseerd

ZEIST Woongoed Zeist heeft voor het braakliggende terrein aan de Joost van den Vondellaan een ,,invulling die past bij Zeist en het college van b. en w. denkt dat we in Zeist behoefte hebben aan zo’n project.’’ Dat zei wethouder Laura Hoogstraten (GroenLinks) in het vragenuurtje van de raad, vorige week dinsdag. 

Hoogstraten reageerde daarmee op opmerkingen van Bewoners Belangen Dichterbij (BBD), die de belangen behartigt van inwoners van de Dichtersbuurt, Parmentiersland en Patijnpark. 

BBD beklaagde zich op het politiek spreekuur van de gemeenteraad dat de buurt niet is meegenomen in de planvorming voor dat terrein en de belangenvereniging vraagt zich af of Woongoed bij het maken van de plannen wel gekeken heeft naar de belangen van de omliggende buurten. Volgens de wethouder is er voldoende overlegd. ,,Er ligt geen vrijbrief voor omwonenden om te zeggen wat ze willen. Dit zijn dilemma’s. Het zal nooit lukken om alle wensen in te willigen.’’ 

Woongoed Zeist wil op het braakliggende terrein aan het einde van de Johan van Oldenbarneveltlaan een woongebouw plaatsen met 23 huurappartementen in de sociale sector. Woongoed heeft de huidige plannen half november gepresenteerd. Het is het tweede plan voor deze plek, waar eerder een noodgebouw stond. 

In 2018 was Woongoed van plan om hier een medisch centrum van twee verdiepingen te bouwen, met daar bovenop twee lagen woningen. Dat ontwerp haalde het niet, volgens Woongoed omdat het te veel verkeer zou opleveren. Woongoed heeft hierover naar eigen zeggen overlegd met een afvaardiging van bewoners van de nieuwe huizen in de buurt en met enkele bewoners aan de Burgemeester Patijnlaan en Joost van den Vondellaan.  

Nu ligt er een ontwerp met alleen maar woningen. De woningen worden verhuurd door het Leger des Heils aan mensen die met spoed woonruimte nodig hebben of met hulp van begeleiders (weer) zelfstandig gaan wonen. Vier appartementen zijn bestemd voor reguliere woningzoekenden die voor de anderen een steuntje in de rug kunnen zijn. 

De BBD is verrast over het aantal mensen dat hier met steun komt wonen en vraagt zich af of de wijk dat wel aan kan. ,,Het lijkt een ad hoc oplossing om versneld te voldoen aan de opgaaf voor meer woningen, maar het is de vraag of dit de beste manier is.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie