Clustermanager Henk van Winzum buigt zich over de nieuwbouwplannen.
Clustermanager Henk van Winzum buigt zich over de nieuwbouwplannen. Carolien Paasman

‘Uitbreiding Zideris is noodzakelijk’

10 maart 2022 om 13:00 Overig

Buren vrezen aantasting woongenot

HUIS TER HEIDE Zideris is een kleinschalige zorgorganisatie en biedt ondersteuning en begeleiding aan mensen met een matig of licht verstandelijke beperking. Op een groot terrein aan de Rembrandtlaan 20 en 22 wonen rond de twintig jongvolwassenen in een grote villa en een ‘boswachtershuisje’. Op hetzelfde terrein, maar dan aan de Dolderseweg, staat de dagbestedingslocatie, het arbeidstrainingscentrum. Op het terrein vind je verder nog een kas, een moestuin, een sportveld, een houtwerkplaats, een fietsenreparatiewerkplaats en een zwembad dat de organisatie ooit cadeau kreeg. 

door Carolien Paasman

Henk van Winzum is clustermanager bij Zideris. Hij vertelt dat het monumentale pand ‘De Hazelaar’ al tientallen jaren in gebruik is als instelling. Tot 1955 was Kindertehuis De Schakel daar gevestigd. In een archiefkast vond Van Winzum schriften uit het begin van de jaren ‘60 toen er ongewenst zwangere vrouwen onderdak vonden. De huidige organisatie maakt sinds 1976 gebruik van deze plek en was daarvoor gevestigd aan de Duinweg.

MEER PRIVACY

De locatie en het terrein zijn ideaal, maar de huisvesting van de bewoners is niet meer van deze tijd. ,,Mensen die hier wonen hebben meer behoefte aan privacy. Een kamer zonder eigen sanitair, dat is niet meer van deze tijd. Ook mensen die niet in aanmerking komen voor kamertraining en behoefte hebben aan 24-uurs begeleiding in de nabijheid hebben behoefte aan een eigen woning. Onze cliënten willen een eigen studiootje met eigen douche en toilet,’’ vertelt de enthousiaste clustermanager. Hij haalt de tekeningen van de geplande nieuwbouw te voorschijn en licht de plannen toe voor ‘Landgoed De Hazelaar’.

In totaal komen er 47 studio’s, elke cliënt beschikt dan over een woonkamer, slaapkamer, kookgelegenheid, douche en toilet. De villa met monumentale gevel blijft, de aangetimmerde berghokken en fietsenstalling verdwijnen. In de villa, het hoofdgebouw met kantoor en grote woonkamer, komen tien studio’s. 

De geschakelde twee-onder-een-kapwoning aan Rembrandtlaan 22 wordt aan de achterkant uitgebouwd. Daar komen achttien studio’s in. Op hetzelfde terrein, aan de Dolderseweg 31b, komt eigentijdse nieuwbouw waarin achttien cliënten een eigen woning krijgen. Het boswachtershuisje wordt verbouwd voor twee cliënten die zelfstandig kunnen wonen. 

De huidige dagbestedingslocatie aan de Dolderseweg wordt gesloopt. Hierdoor is het hoofdgebouw zichtbaar vanaf de weg. Op de plek van een van de grote schuren op het middenterrein komt het nieuwe arbeidstrainingscentrum. ,,Zideris presenteerde de eerste versie van de plannen in november 2017 met een informatieavond aan de buurt,’’ herinnert Van Winzum zich. De aanvraag voor een omgevingsvergunning - noodzakelijk voor nieuwbouw en uitbreiding -  is op dit moment in behandeling bij de gemeente. Of de gemeente hieraan meewerkt, is volgens een woordvoerder nog niet te zeggen. Daarvoor zullen het plan en de nog in te dienen gegevens beoordeeld moeten worden.

ERNSTIGE OVERLAST

Een aantal wijkbewoners is zeer sterk gekant tegen de plannen en stelt dat ze ,,in de afgelopen jaren regelmatig ernstige overlast hebben gehad in de vorm van geluids-, drank en drugsoverlast, bedreigingen en vernielingen in de buurt.’’ Ze richtten het buurtcomité Huis ter Heide Noord op om hun belangen te behartigen in deze specifieke zaak. ,,Vele gesprekken over de jaren heen met de verantwoordelijke begeleiding binnen Zideris, politie en gemeentelijke bestuurders hebben niet tot structurele verbetering geleid’’, stellen de omwonenden die hun verhaal wel willen doen, maar hun naam niet vermeld willen zien.

De gemeente Zeist in reactie: ,,Er hebben in het tweede en derde kwartaal van 2021 inderdaad twee gesprekken plaatsgevonden tussen de desbetreffende bewoners en de wijkwethouder. Naar aanleiding van de zorgen van bewoners heeft de wijkwethouder ook een regelmatig overleg met Zideris, waarin hij de zorgen en meldingen van overlast bespreekt. Daarbij dient opgemerkt te worden dat de overlast in de afgelopen periode zich beperkt heeft tot een melding van geluidsoverlast. Zideris heeft daarnaast zelf ook regelmatig contact met omwonenden.’’

De politie heeft uitgezocht hoe vaak er in het afgelopen jaar aangifte is gedaan tegen bewoners van Zideris, of melding is gemaakt van overlast. In 2021 is er geen aangifte gedaan, wel is er een melding gemaakt van geluidsoverlast. In 2022 zijn er geen meldingen of aangiftes gedaan bij de politie. Wel is de wijkagent aanwezig geweest bij enkele gesprekken tussen omwonenden en medewerkers van Zideris.

MEER VERKEER

Buurtcomité Huis ter Heide Noord verwacht dat er door de uitbreiding een toename van verkeer komt. ,,Van de cliënten zelf waarvan sommige een brommer- of autorijbewijs en eigen vervoer hebben, maar ook de hoeveelheid pakjesbezorgers, toeleveranciers, hulpverlening, familiebezoek en maaltijdbezorgers zal evenredig toenemen.’’

,,Om er voor te zorgen dat de omgeving minimaal hinder ondervindt van het aantal verkeersbewegingen zullen de entrees aan de noordzijde van het plangebied geoptimaliseerd en uitgebreid worden,’’ stelt Zideris. De organisatie benadrukt dat bevoorrading in omvang zal toenemen, maar dat er doorgaans niet vaker zal worden bevoorraad. Bij de nieuwbouw aan de Dolderseweg komt een nieuwe entree en de entree bij het boswachtershuisje wordt verbreed. Om toename van parkeren in de wijk te voorkomen, komen bij elke entree een paar parkeerplaatsen die voornamelijk bedoeld zijn voor medewerkers en bezoekers. Van Winzum: ,,Slechts twee cliënten hebben een auto.’’

We bieden bijvoorbeeld haardhout te koop aan

Zideris heeft de samenwerking met de buurt opgezocht. De clustermanager: ,,We bieden bijvoorbeeld haardhout te koop aan. Ook zijn we gestart met het maken en verspreiden van een nieuwsbrief waarin we iets meer vertellen over de manier waarop we werken - Gentle Teaching - en elke editie een bewoner voorstellen.’’ Die nieuwsbrief voor omwonenden viel helemaal verkeerd bij een aantal bewoners. Die zien het als ‘foute propaganda’. Deze buurtbewoners vragen met klem aan de gemeente Zeist om de ingediende zienswijzen en het aangeleverde zwartboek serieus te behandelen en rekening te houden met de buurtbelangen in de afweging tot het verlenen van een vergunning tot uitbreiding.

Van Zorggroep De Opbouw, waar Zideris deel van uitmaakt, heeft Van Winzum akkoord gekregen om de plannen uit te voeren. Een paar buren beloven zich tot het uiterste te zullen verzetten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie