Carla Danhof ziet de transformatie van de kinderboerderij al helemaal voor zich.
Carla Danhof ziet de transformatie van de kinderboerderij al helemaal voor zich. Carol Dohmen

Ontmoeten op De Brink

29 maart 2022 om 12:30 Overig

ZEIST Kinderboerderij De Brink is voor veel mensen in Zeist een begrip. De komende jaren wil De Brink zich verder ontwikkelen tot een dorpsboerderij. Kleinschalige horeca, een winkeltje met streekproducten en vergaderruimte voor kleine groepen gaan zorgen voor meer sociale verbinding en ontmoetingen voor een divers publiek. Om de plannen te realiseren zijn ze hard op zoek naar extra vrijwilligers.

Carol Dohmen

Carla Danhof, coördinator van De Brink, bruist van de ideeën. ,,Steeds meer mensen hebben behoefte aan een plek waar ze al dan niet met kinderen van het buitenleven kunnen genieten en elkaar kunnen ontmoeten. We zijn zowel kinderboerderij als zorgboerderij. Er is vraag vanuit een heel divers publiek, ook vanuit de wijk. De foodtruck Brinks & Bites voorziet sinds kort bezoekers van een kopje koffie met iets lekkers. Het is een pilot, maar we zien nu al dat het zeker voorziet in een behoefte.” Danhof verwacht dat een winkeltje met streekproducten meer mensen met duurzame voedselproductie in contact brengt. ,,Ze kopen hier nu al eitjes, zij het op kleine schaal, of hebben een stukje moestuin voor eigen consumptie.” Om de plannen te realiseren heeft ze een schuifpuzzel in haar hoofd: ,,De hooiberg, waar nu de ezels staan, kan het winkeltje worden, de ezels verhuizen naar de koeienstal en de koeien gaan blijvend naar buiten, eventueel met een schuilstal. Ook de entree mag meer gastvrijheid uitstralen, misschien dat we die verleggen.”

DIVERS EN DUURZAAM

Een nieuw initiatief zijn de thema-avonden. Verschillende groepen uit Zeist verzorgen een avond rond eten. Zo is er een Turkse avond en een Marokkaanse avond waarbij iedereen kan aanschuiven voor een heerlijke maaltijd. Daarnaast verbouwen zo’n twintig mensen, de Tuinders, gezamenlijk hun eigen groenten op het terrein van De Brink. Zij werken biologisch, dus zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Danhof: ,,We zijn op allerlei manieren met duurzaamheid bezig. De boerderij is energieneutraal: we hebben een zonneboiler, een pelletkachel en een Tesla Powerwall voor de opslag van zonne-energie. Groene daken op schuurtjes en vlechthagen vergroten de biodiversiteit. Dit verhaal willen we vertellen aan onze bezoekers.”

VRIJWILLIGERS

Om alle plannen uit te voeren is De Brink op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Danhof: ,,Onze dieren worden hartstikke goed verzorgd door onze cliënten en hun begeleiders, daar hebben we weinig omkijken naar. We zoeken mensen die het leuk vinden om hun handen op andere terreinen uit de mouwen te steken. Op de eerste plaats voor de communicatie. Hoe kunnen wij naar buiten toe onze zichtbaarheid vergroten en op de boerderij zelf onze bezoekers goed informeren over wat hier allemaal is te zien?” De Brink heeft ook behoefte aan vrijwilligers voor de sponsorcommissie. Het bezoek aan de boerderij is gratis en dat is belangrijk om voor iedereen toegankelijk te blijven. 

Extra sponsoring is hard nodig

,,Een groot deel van ons budget gaat naar onderhoud en de verzorging van de dieren. Extra sponsoring is hard nodig.” Mensen die ‘gewoon handig’ zijn of een rondleiding kunnen verzorgen zijn ook van harte welkom. Danhof: ,,Heb je een talent dat je graag bij ons wilt inzetten, neem contact met ons op.”  Informatie: www.kinderboerderijdebrink.nl. Of mail naar: info@kinderboerderijdebrink.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie