Hoeveel zonneschijn past er in een potje?
Hoeveel zonneschijn past er in een potje? Carolien Paasman
EXTRA FOTO’S

Jaarlijkse voorjaarsbijenmarkt voor het eerst in Austerlitz

10 april 2022 om 07:12 Overig

AUSTERLITZ Zaterdag was rond het dorpshuis in Austerlitz de jaarlijkse voorjaarsbijenmarkt. Aanbiedende en verkopende imkers stonden met hun volken hoog en droog in de muziekkoepel en dat was prettig, want het weer was onstuimig op deze tweede zaterdag van april. 

Deze voorjaarsbijenmarkt was jarenlang in Driebergen en is voortaan in Austerlitz, na een uitstap naar het Bomenmuseum in Doorn en een coronapauze, meldt marktmeester Bas Sprengers. De markt richt zich in de eerste plaats op bijenhouders: in de kramen rond het dorpshuis vind je vooral veel imkersmateriaal, bijenkasten, kleding en boeken over bijenhouden.

Imkers die volken willen aanbieden hebben hun volken in de muziekkoepel neergezet. Kopers lichten ondanks de kou de deksels op om te zien en te horen hoe het volk erbij staat. De volken gaan grif van de hand. De prijs is ten opzichte van voorgaande jaren gelijk gebleven. Een bezet raam kost je tien euro; voor honderd euro heb je een compleet volk. 

Het examen voor honingkeurmeester van Het Bijkersgilde was zaterdag in het dorpshuis in Austerlitz. Terwijl buiten de jaarlijkse voorjaarsbijenmarkt plaatsvond, onderzochten specialisten binnen honing, was en andere bijproducten.  

Dat ziet er goed uit.
Even kijken in de kast.
Kopers en verkopers ontmoeten elkaar in de muziekkoepel.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie