Afbeelding
Platform Kerk & Kunst

De eerste Inspiratiedag voor kerkelijke kunstcommissies.

19 september 2022 om 16:16 Overig Deel je nieuws

ZEIST- Op zaterdag 24 september organiseert het Platform Kerk & Kunst voor de eerste keer een Inspiratiedag voor kunstcommissies van kerken en voor anderen die meer met kunst in de kerk willen doen.  De Inspiratiedag vindt plaats in het Kerkelijk Centrum aan de Clomp 33-02. Het programma start om 10.00 uur en wordt afgesloten om 16.00 uur. Het thema van de Inspiratiedag is ‘Verdiepend en Verbindend’.

Programma

Het programma is interactief. Er is ruimte voor uitwisseling, ontmoeting, inspiratie, workshops, kunst en muziek. Kunsthistoricus Joost de Wal geeft een lezing over kunst en kerk. Er is een optreden van liedschrijver en zanger Matthijn Buwalda, een speeddate met kunstenaars, diverse workshops en een markt waar een aantal organisaties  die bezig zijn met kunst in de kerk zich presenteren. Kijk  voor het volledige programma platformkerkenkunst.nl. 

Enquête kunstcommissies

Deze inspiratiedag is het resultaat van een enquête die het platform heeft uitgevoerd onder 60 kunstcommissies. Daaruit blijkt dat kunst als verbinding, inspiratiebron en als communicatiemiddel wordt gezien. Kunst is ook een manier van geloofsbeleving en kan uitleg geven aan de Bijbel. Uit de enquête komt ook naar voren dat er behoefte is aan netwerken met andere kunstcommissies, aan inspiratie over het gebruik van kunst in de kerk en aan kennismaken met kunstenaars. Het programma van de Inspiratiedag is zo samengesteld dat zoveel mogelijk in deze behoeften is voorzien.

Online inspiratie

In aanloop naar deze dag is er al inspiratie te vinden op de site van het platform en op social media kanalen. Zo is er het kunstwerk van de maand: een beschrijving van een kunstwerk door één van de bestuursleden van het platform, vertellen kunstcommissies over hun projecten om zo andere kunstcommissies te inspireren en gaan we alvast in gesprek met workshopleiders en spreker van de dag. Ook kan er gereageerd worden op stellingen over kunst in de kerk. 

Platform Kerk & Kunst

De landelijke stichting Platform Kerk & Kunst zet zich in om christelijke kunstenaars en kerken dichter bij elkaar te brengen en zo eigentijdse kunst een te plek geven binnen de veelkleurigheid van leven en geloof. Het platform doet dit o.a. door het organiseren van exposities en symposia en binnenkort dus ook door de inspiratiedag. Op deze manier draagt het platform nog concreter bij aan de praktijk van kunst in de kerk.Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar voor deze Inspiratiedag. Aanmelden kan nu alleen nog door een mail te sturen naar info@platformkerkenkunst.nl. De kosten zijn € 49,95. Dit is inclusief koffie/thee en lunch.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie