Afbeelding
Zonnepanelen

Wat zijn de mogelijkheden om zonnepanelen te financieren?

13 juli 2021 om 14:45 Partnercontent

Steeds meer woningeigenaren uit Doorn en Driebergen investeren in zonnepanelen. En dat is logisch, want door zonnepanelen op het dak te plaatsen, dragen zij een steentje bij aan een beter klimaat. Bovendien gaat de energierekening direct omlaag. Welke mogelijkheden zijn er om zonnepanelen te financieren?

Financieren met eigen spaargeld

De beste manier om zonnepanelen te financieren, is natuurlijk met eigen spaargeld. Als mensen genoeg geld op hun spaarrekening hebben staan, dan zijn zonnepanelen een slimme investering. De bewoners hoeven namelijk geen lening af te sluiten, waardoor ze ook geen rente betalen. Tegenwoordig levert spaargeld vrijwel niks meer op. Een investering in zonnepanelen is te vergelijken met een rente van ongeveer 6 procent op een spaarrekening. De terugverdienperiode van zonnepanelen wordt ook steeds korter en ligt nu tussen de zeven en tien jaar. Daarna profiteren de bewoners nog ruim twintig jaar van (vrijwel) gratis energie. Een win-winsituatie dus.

Energiebespaarlening

Inwoners van Utrechtse Heuvelrug kunnen een beroep doen op de Duurzaamheidslening. Dit houdt in dat zij tot maximaal €65.000 kunnen lenen om energiebesparende maatregelen te treffen. Denk hierbij aan een warmtepomp of isolatie, maar dus ook aan zonnepanelen. Woningeigenaren mogen maximaal 75 procent van de lening gebruiken voor de financiering van zonnepanelen (en eventueel de thuisbatterij). De overige 25 procent van de lening moet geïnvesteerd worden in een andere energiebesparende maatregel. Afhankelijk van het energieverbruik, kan de maandelijkse besparing op de energierekening voldoende zijn om de kosten van de lening te dekken.

Zonnepanelen huren

Naast zonnepanelen kopen, is het tegenwoordig ook mogelijk om zonnepanelen te huren. Op deze manier hoeven particulieren niet in één keer een grote uitgave te doen. Het is bij verschillende energieleveranciers mogelijk om zonnepanelen te huren. Na een huurperiode van tien tot vijftien jaar, kunnen de zonnepanelen definitief overgenomen worden voor een fractie van de originele prijs.

Extra hypotheekruimte voor verduurzaming

Mensen die een huis gaan kopen, kunnen een hogere hypotheek krijgen als zij hun woning gaan verduurzamen. Hierdoor krijgen zij te maken met hogere hypotheeklasten, maar zijn zij wel iedere maand minder geld kwijt aan energie. Bovendien stijgt de waarde van de woning als er energiebesparende maatregelen zijn toegepast. Particulieren kunnen maximaal 105 procent van de woningwaarde lenen, met een maximum van €9.000 euro extra.

Btw op zonnepanelen terugvragen

Tot slot kunnen particulieren de 21 procent btw die zij betalen over de aanleg en aanschaf van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. De btw moet uiterlijk binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft, teruggevraagd worden. Bij een systeem van tien zonnepanelen van ongeveer 3000 Wattpiek, ligt het btw-bedrag op de €750.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie