Afbeelding
Foto: Getty Images

Wat is een goed alternatief voor een dure gasgestookte cv installatie?

7 juni 2023 om 10:16 Partnercontent

Veel mensen maken zich zorgen over hun gasrekening. Ook al geldt er voor 2023 een prijsplafond, dan nog zijn er veel huishoudens die daar niet mee uitkomen. Dat is bijvoorbeeld het geval als je in een slecht geïsoleerd huis woont. Natuurlijk kun je dat huis dan isoleren, maar als het om een huurwoning gaat dan ligt dat natuurlijk niet voor de hand. Als de verhuurder geen plannen heeft om op korte termijn actie te ondernemen dan kun je wel andere maatregelen nemen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een infrarood verwarming. Die plaats je eenvoudig tegen een muur en kun je direct inschakelen. Het enige dat je nodig hebt is een stopcontact. Met zo’n paneel kun je een ruimte plaatselijk verwarmen. Ideaal als je daar maar een paar uur per dag verblijft.

Comfortabel thuiswerken

Als je een deel van je uren thuiswerkt dan wil je natuurlijk wel comfort. Er zijn nu juist weer mensen die graag naar kantoor gaan omdat dan thuis de kachel niet aan hoeft. Maar wie weet vind jij de voordelen van thuiswerken zwaarwegender. Als dat zo is dan kun je ook in je werkkamer een infrarood paneel plaatsen. Dit schakel je alleen in als je aan het werk bent. Je hoeft je dan niet meer zorgen te maken dat je vanwege je koude vingers geen letter op je scherm krijgt als je een rapport of andere tekst moet maken. In sommige CAO’s is overigens opgenomen dat kosten voor verwarming deels door de werkgever worden vergoed bij thuiswerken.

Overstapen op een warmtepomp

Het is de bedoeling dat we in Nederland op enig moment afscheid nemen van aardgas. Daarom wil de overheid dat we allemaal overstappen op een warmtepomp. Die vervangt dan de op gas gestookte cv ketel. Deze pompen zijn anno 2023 nog erg duur. De verwachting is dat de prijs in de komende jaren verder zal dalen. Dit heeft onder andere te maken met het opvoeren van de productie. Als je besluit een warmtepomp aan te schaffen is er bovendien de mogelijkheid om hiervoor subsidie aan te vragen. Op die manier worden de kosten uiteindelijk voor veel huishoudens acceptabel. Je kunt ook nog overwegen om een warmtepomp te huren of te leasen voor een vast bedrag per maand.

Zelf aan de slag met verduurzamen

Zelfs als je niet heel handig bent met klussen kun je je huis verduurzamen. Je hoeft echt geen gebruik te maken van een schuurmachine aanbieding of een aanbieding voor een zaagtafel. Je kunt namelijk ook al veel doen met bijvoorbeeld tochtstrippen en radiatorfolie. Ook is er isolerende raamfolie in de handel. Daarmee maak je van je ramen HR glas terwijl het dat niet is. Je bespaart er misschien geen honderden euro’s aan energiekosten mee, maar alle beetjes helpen. En als je op een later moment alsnog gaat isoleren dan zijn deze maatregelen zeker niet voor niets geweest. ‘

Is de houtkachel aansteken een optie?

Veel mensen besluiten om maar weer een houtkachel te gaan gebruiken. Dat kan een optie zijn, maar je moet dan wel met een paar dingen rekening houden. Ten eerste moet je schoorsteen geschikt zijn voor het stoken van een houtkachel. Ten tweede moet je die dan ook jaarlijks laten vegen om een schoorsteenbrand of koolmonoxide vergiftiging te voorkomen. Het hout dat je wilt stoken moet goed droog zijn. Vers hout kun je echt niet meteen in de kachel gooien. Dat moet 1 tot 2 jaar drogen voordat het geschikt is om te stoken. Zorg ook altijd dat de kachel goed uit is als je gaat slapen om ongelukken te voorkomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie