Afbeelding

Vuurwerkverbod in Zeist? U mag het zeggen...

27 januari 2023 om 08:26 Politiek

ZEIST Komt er in Zeist een verbod op het  afsteken van consumentenvuurwerk? De inwoners mogen er de komende maanden over meepraten. Dat voorstel deed het college van burgemeester en wethouders in de gemeenteraadsvergadering.

door René Borkent

Langzamerhand worden de geesten rijp om de verkoop van vuurwerk aan banden te leggen. Vernielingen, geweld tegen hulpverleners, steeds meer mensen zijn het zat. Dus de politiek moet daar wat mee. Maar wat is de beste oplossing? Wachten op een landelijk verbod? Of kan de gemeente zelf al vuurwerk verbieden? En zo ja, hoe handhaaf je dat dan?

Op de agenda stonden diverse voorstellen van raadsleden. Sommige partijen willen een plaatselijk verbod op consumentenvuurwerk, andere partijen willen wachten tot er een landelijk besluit is.
,,Het is een oude traditie om boze geesten weg te jagen. Maar traditioneel vuurwerk op straat past niet meer in deze tijd’’, zei Hanny Roelofsen, de fractievoorzitter van Seyst.Nu.

Roel van Nieuwstadt, fractievoorzitter van GroenLinks, zei: ,,Het gaat ook om vernieling, verwonding, vervuiling. Bij 40 procent van de slachtoffers is de verwonding het gevolg van legaal vuurwerk. Iedere vinger telt.’’

Annet Ploeg (ChristenUnie) wees erop dat er tijdens de afgelopen jaarwisseling in Rotterdam, ondanks een lokaal verbod, meer slachtoffers vielen dan voorheen. ,,We moeten ook kijken naar de uitvoerbaarheid.’’

VVD-raadslid Ernst van Splunter wees erop dat er van een oude traditie bij vuurwerk geen sprake is. ,,Het is pas ontstaan in de jaren vijftig’’, zei hij.

En Wilma Breddels (PvdA) vond het ,,jammer dat een meerderheid moet lijden onder het walgelijk gedrag van enkelen.’’
Uiteindelijk kwam geen van de voorstellen uit de raad in stemming omdat het college met het voorstel kwam om er ,,met de samenleving’’ over te gaan praten.

OVERLEG Hoe een en ander precies vorm krijgt is nog niet duidelijk, daarover volgt nog nader politiek overleg. Wel is iedereen ervan doordrongen dat het niet te lang mag duren. Voor de zomervakantie moet duidelijk zijn wat de regels zijn in Zeist bij de komende jaarwisseling. Het bedrijf die tot nu toe nog vuurwerk verkocht moet op tijd weten waar het aan toe is.

ALTERNATIEF Bovendien is er dan nog tijd om bij een eventueel verbod na te denken over een alternatief. Gaat de gemeente zelf een show organiseren? Krijgen wijken en buurten een budget voor een vuurwerkevenement op kleine schaal?
Over enkele maanden moet het duidelijk zijn.

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie