Foto: Hellen van der Mazen
Foto: Hellen van der Mazen

Nederlands herensoftbal team wint Zeister Slot Toernooi

9 juni 2017 om 09:00 Sport

Op de velden van HSV Phoenix in Zeist verloor Oranje slechts één van zijn acht wedstrijden tijdens de 34e editie van het driedaagse internationale softbaltoernooi. De Nederlandse softballers bereiden zich voor op deelname aan het Europees kampioenschap in 2018 en het wereldkampioenschap in 2019.

Zeist - Nederland opende het toernooi zaterdag moeizaam. De eerste wedstrijd tegen London Meteors bleef na zeven innings nog altijd in balans. Maar in de tie-break trok Oranje met 9-10 alsnog de winst naar zich toe. Hierna werd ook van debutant Hoboken Pioneers (6-7) en de Spaanse titelverdediger Caribeños de La Laguna (10-9) met één punt verschil gewonnen.
Ondanks het minimale verschil in de eerste drie wedstrijden, was het resultaat voldoende voor de eerste plaats na de eerste speeldag. Oranje bleef zaterdag als enige team ongeslagen. Caribeños de La Laguna en het Tsjechische U19-team wonnen beide twee van hun eerste drie wedstrijden. De Spaanse titelverdediger was in de vierde wedstrijd van het toernooi met 11-8 te sterk voor Tsjechië U19.

Nog sterker

Op de tweede speeldag kwamen de Nederlandse softballers nog sterker voor de dag op Sportpark Blikkenburg in Zeist. Dat leverde in de ochtend al een klinkende 18-7 overwinning op tegen Duitsland. Twee uur later werd ook van het sterke Deense Hørsholm Hurricanes gewonnen: 5-3. Daarmee was de poulewinst in de eerste ronde een feit. De laatste wedstrijd op zondag ging nog wel met 10-0 verloren van de Tsjechische junioren, maar toen was Oranje al verzekerd van de eerste plaats en een directe kwalificatie voor de halve finale. De Tsjechen, met onder meer de beste pitcher en slagman van het toernooi, eindigden uiteindelijk op een vijfde plaats.
In die halve eindstrijd werd opnieuw Hoboken Pioniers de tegenstander. En evenals tijdens de eerste speeldag eindigde dit duel ook nu in een 7-6 overwinning voor de Nederlandse softballers. Daarmee plaatste Oranje zich als eerste team voor de eindstrijd. Tegenstander daarin werd Hørsholm Hurricanes.

Record

De Deense topclub had zich via een 1-3 winst op Tsjechië U19 in de kwartfinales en zelfs een 6-0 shut-out tegen Caribeños de La Laguna in de halve finales geplaatst voor de eindstrijd. In die halve finale zorgde de Deense pitcher Martin Holmberg eigenhandig voor de uitschakeling van de titelverdediger. Hij gooide dit duel niet alleen veertien keer drie slag gooide, maar sloeg bovendien drie hits in drie slagbeurten. Na afloop van het toernooi werd Holmberg uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler.

Voor Hørsholm Hurricanes was het de tweede finale op rij. Nederland stond in 2015 voor het laatst in de finale. Toen werd verloren van de nationale ploeg van Denemarken. Ditmaal was Oranje wel te sterk voor de Denen. Met een uitstekende 2-9 zege werd de eerste titel sinds 2012 veroverd. Daarmee heeft Nederland het record van Denemarken geëvenaard. Evenals de Deense nationale ploeg heeft nu ook Oranje zeven keer in de historie het Zeister Slot Toernooi gewonnen.
De organisatie van het toernooi kijkt tevreden terug naar een geslaagd weekend en nodigt iedereen uit om te komen kijken tijdens de 35ste editie, die gehouden wordt van 19, 20 en 21 mei 2018.
 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie