Van links naar rechts Frits Beukers , Petra Koek en Reinier van der Leij.
Van links naar rechts Frits Beukers , Petra Koek en Reinier van der Leij. Adriënne Nijssen

‘Ook luisteren naar elkaar’

29 september 2022 om 06:26 Verenigingen

Het Dolders Akkoortje:
jong koor

DEN DOLDER Het Dolders Akkoortje is een heel jong koor. ,,We moeten elkaar nog leren kennen, we moeten nog uitzoeken welk repertoire we gaan zingen. We discussiëren nu dus nog over de teksten. Op dit moment zingen we heel divers werk, onder meer van Harry Bannink en Bertold Brecht,” zegt Petra Koek, een van de oprichters.
 

door Adriënne Nijssen 

Via een oproep op Facebook in het voorjaar van 2021 meldden zich vijf mensen aan voor het koor in oprichting, dat in eerste instantie nog geen naam had. ,,We hebben allereerst met elkaar gepraat over het huren van een plek. Wat zingen betreft wisten we meteen wat we niet wilden. Tot de term wereldmuziek viel, daar voelden we wel voor. Het was in coronatijd niet gemakkelijk iemand te vinden die ons als dirigent kon leiden. Toch vonden we Hans Viezee, ook de dirigent van de muziekvereniging in Den Dolder, bereid ons koor te leiden,” vertelt Petra.
,,En hij past gewoon bij ons,” zegt Reinier van der Leij, een van de koorleden. ,,Hij is duidelijk in wat hij vindt, dat zegt hij ook. Het is nog zo aftasten. De liederen die we nu gekozen hebben, hebben allerlei elementen die te maken hebben met techniek en samen zingen. Hans legt dan goed uit waarom hij wil dat we ze zingen.”


BEGINNERS Ook Frits Beukers vindt alle stukken heel zingbaar. ,,De noten zijn goed leesbaar. Ik woon hier al 35 jaar en was vooral nieuwsgierig naar het samen zingen. Mijn vrouw begon op haar vijftigste en heeft er zoveel plezier in. Vroeger op school vond ik zingen maar niks. Maar toch wilde ik het eens gaan proberen. En Hans weet dat we allemaal beginners zijn.”
Ook Reinier is er bijna vanaf het begin bij. ,,Ik vind muziek maken leuk, ook voor de gezelligheid. Ik wil mijn leven zich meer laten afspelen in Den Dolder. Ik heb lang in Amsterdam gewerkt en kende bijna niemand. Ik woon drie stappen bij de oefenruimte vandaan. Het is voorlopig nog niet aan de orde, maar wellicht kunnen we ooit optreden als er in het dorp iets te doen is.”


VERBINDING Het ging Petra vooral om de muziek, maar ook om de sfeer en de verbinding. ,,We moeten bijna voor alles naar Zeist of Utrecht. We wilden het echt dichter bij huis. En dat is gelukt. We zijn begonnen met een man of zeven. Er kwamen mensen bij en er gingen mensen weg. We hebben nu vijf mannen, negen alten en voor de rest sopranen. Je moet je eigen partij zingen, maar je moet ook luisteren naar elkaar. Anders zijn de mannen eerder klaar dan wij. Goed luisteren is belangrijk. En Hans geeft de ruimte om je te ontplooien.”

Het koor is weer van start gegaan op maandag 5 september. Ze willen nog graag groeien; er moeten zeker nog wat mannen bij. De repetities zijn op maandag. Voor de pauze bikkelen op de nootjes en de taal, na de pauze losgaan in eenstemmige jukeboxnummers. En dan weer naar huis op de fiets met in je hoofd nog het laatste liedje.
Inloop 19.45 uur, zingen tussen 20.00 en 21.30 uur met een korte pauze voor thee/koffie. Wil je meer informatie, mail dan naar ikgvdb@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie