Phoenix-voorzitter Klaas de Jong op het hockeyveld voor het clubgebouw.
Phoenix-voorzitter Klaas de Jong op het hockeyveld voor het clubgebouw. Stan Bos

Phoenix volop in beweging

7 maart 2023 om 12:00 Voetbal

ZEIST Hockeyclub Phoenix gaat verbouwen. Komende zomer wordt veld drie vervangen, in het laatste kwartaal krijgt de Zeister club er twee kleedkamers bij. Toch blijft de capaciteit nijpend, zegt voorzitter Klaas de Jong.

door Stan Bos

Trots. Dat is toch wel het woord dat opkomt bij Klaas de Jong als hij in de kantine van Phoenix vertelt over de aanstaande verbouwing en nieuwbouw. Twee weken geleden stemden de leden tijdens de buitengewone ledenvergadering unaniem in met de gedeeltelijke transformatie van het sportpark.
Daarbij wordt veld drie helemaal vernieuwd, komen er twee kleedkamers bij, wordt de opslagruimte voor materialen uitgebreid en komt er een heus fietsplein, zodat er meer plek is om fietsen te stallen.

WERKZAAMHEDEN 

Vijf jaar zijn ze er al mee bezig. De pandemie gooide tijdelijk roet in het eten, maar komende zomer beginnen ze met de uitvoerende werkzaamheden. Eerst met de vernieuwing van het veld, in het laatste kwartaal gaat de eerste paal de grond in voor de uitbreiding van de kleedaccommodatie. ,,We hebben nu maar twee kleedkamers. Voor een vereniging van zo’n 1500 leden is dat veel te weinig”, aldus De Jong. ,,Nog nijpender is de situatie met de velden. We hebben er maar drie. In de weekenden beginnen onze laatste wedstrijden ’s avonds om kwart voor zes.”
De vervanging van veld drie is een eerste stap in de goede richting. Net als de andere twee wordt het een waterveld. ,,Je hebt drie soorten velden: zand, semiwater en een waterveld. Het voordeel van een waterveld is betere demping, het spel wordt sneller en het is makkelijker in onderhoud. Maar we willen graag uitbreiden. Er komt een nieuwe wijk bij het stationsgebied met drie- tot zesduizend woningen. Daar moeten we op inspelen door met de gemeente te praten. We hebben nu al een wachtlijst en willen voorbereid zijn als er leden bijkomen. We hebben meer capaciteit nodig.”
Phoenix verlengde onlangs de erfpachtovereenkomst op de huidige locatie tot 2056. Belangrijk voor de continuïteit. De hockeyclub is een privévereniging die alle kosten voor eigen rekening neemt. Investeringen kunnen bij een lening in dertig jaar worden afgelost.
Phoenix is volop in beweging, maar zit qua groei tegen de grenzen aan. ,,We zijn er al jaren mee bezig, maar krijgen geen extra ruimte. Graag zouden we de tachtig kinderen die op de wachtlijst staan een plek willen geven.”

LAATSTE KLUS

Voor De Jong wordt de vernieuwing van het veld en de verbouwing zijn laatste klus als voorzitter. Dan heeft de Zeistenaar er twee termijnen van drie jaar opzitten. Volgens de statuten van de club is hij niet meer herkiesbaar. ,,Ja, dat vind ik wel jammer. Aan de andere kant is het ook goed dat er een nieuwe voorzitter komt. Met de opvolging zijn we bezig. En straks, als de verbouwing begint, kan ik mijn handen uit de mouwen steken. Daar krijg ik ook energie van.”
De Jong haalt veel voldoening uit het feit dat de Phoenix-leden unaniem hebben ingestemd. ,,Samen met de bouwcommissie en stichting accommodatie Phoenix hebben we dat voor elkaar gekregen. Ik heb daar een heel goed gevoel over.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie