Een deel van het team in actie. Inzet: Karin van Minnen.
Een deel van het team in actie. Inzet: Karin van Minnen. Charles Bosboom

Karin van Minnen uit Zeist bouwt mee aan exoskelet

6 juli 2022 om 12:01 Zorg

DELFT/ZEIST Ieder jaar ontwikkelt Project MARCH een exoskelet. Dit is een robotisch pak waarmee mensen met een dwarslaesie weer kunnen opstaan en lopen. Project MARCH bestaat uit een team van studenten, die een heel jaar hun studie opzij schuiven om zich voor dit maatschappelijke doel in te zetten. Eén van die studenten is Karin van Minnen uit Zeist.



TU DELFT ,,Project MARCH is een team van de Technische Universiteit Delft van 26 studenten, waarin we een jaar fulltime werken aan dit project’’, vertelt Karin. ,,Wij bouwen in dat jaar een exoskelet voor iemand met een dwarslaesie.’’ Een exoskelet is een soort gemotoriseerd robotisch pak. ,,Met zo’n pak maken wij het mogelijk om iemand met een dwarslaesie weer te laten opstaan en lopen.’’ De studenten werken in samen in een TU Delft|Dream Team, een jaarlijks wisselend non-profit studententeam. ,,Het is een multidisciplinair team, er werken mensen met veel verschillende achtergronden in mee. Zo zijn er electrical engineers, software engineers, maar ook een management team.

HERMAN JORDAN LYCEUM Karin (21) heeft zelf een bachelor werktuigbouwkunde aan de TU Eindhoven afgerond. Ze deed examen vwo aan het Jordan MLU. ,,Ik wilde graag de technische kant op maar ik vond het sociale aspect ook erg belangrijk. Ik besloot daarom werktuigbouwkunde te gaan doen met veel aandacht voor de medische kant daarvan.’’ Aan het begin van haar studie verhuisde ze naar Eindhoven en begin dit jaar ging ze in Delft wonen om daar haar passie verder achterna te gaan. 

DWARSLEASIE Dit jaar zet zij zich in als frame engineer van Project MARCH. ,,Als frame engineer ontwerp ik alle botten van het exoskelet en zorg ik ervoor dat het exoskelet stevig genoeg is.’’ De visie van Project MARCH is om door middel van technologie de levenskwaliteit van mensen met een dwarslaesie te verbeteren.

MOTIVATIE Het gehele team werkt samen naar hetzelfde doel, waardoor iedereen ontzettend gemotiveerd is. ,,Ik merk dat we met zijn allen heel hard werken en dat we soms problemen tegen komen die we uiteindelijk zelf weten op te lossen. Ook werk ik met veel meer verschillende afdelingen samen dan ik in eerste instantie had verwacht. We zijn met zijn allen een hechte groep geworden en het is een gezellig en leerzaam jaar! ”

NIEUWE ERVARING
Werken aan Project MARCH is een totaal andere ervaring dan studeren. ,,Ik heb tot nu toe veel geleerd over het ontwerpen van online 3D-tekeningen en het maken van krachtanalyses. Daarnaast heb ik ook veel over de productie geleerd en heb ik ontdekt wat voor praktijkvaardigheden je níet leert op de universiteit. Het is heel gaaf om te zien hoe hard iedereen aan het werk is en wat je met een groep van alleen maar studenten kan bereiken. Ik hoop later ook in de exoskelet- of prothesetechniek te gaan werken.’’


WEER LOPEN
In maart is het ontwerp van het exoskelet getoond. De aandacht gaat dit jaar met name naar het volledig dynamisch lopen en het creëren van meer flexibiliteit. Een van de innovaties is software die op het moment zelf looppatronen maakt op basis van de input van dieptecamera’s. In de toekomst wordt het mogelijk om met het exoskelet buiten te lopen op verschillende ondergronden. 

Op 19 augustus zal Project MARCH VII tonen wat zij in een jaar tijd bereikt hebben.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie