Zelfportret, uitsnede. Anthon van Rappard werd in 1858 geboren in Zeist.
Zelfportret, uitsnede. Anthon van Rappard werd in 1858 geboren in Zeist. archief/Centraal Museum

‘In alles van u stel ik belang’

19 oktober 2021 om 17:27 Overig

De Zeister kunstschilder Anthon van Rappard raakte in de jaren ‘80 van de 19de eeuw bevriend met Vincent van Gogh. Zij schreven elkaar brieven, bewonderden elkaar en Van Gogh kon dagelijks werken in het atelierdat van Rappard had in Brussel. Van Rappard was een van de slechts enkelen die het talent van van Gogh al tijdens diens leven zagen. De Zeister royaltykenner en Frankrijkspecialist Anne Louis Cammenga onderzocht een en ander.

door Maarten Bos

Zeist - Anne Louis: ,,Anthon van Rappard werd in 1858 geboren in Zeist. De familie Rappard woonde in de jaren ‘60 van de 19de eeuw aan het Zusterplein 16 in Zeist. Naderhand heeft de familie Van Rappard op verschillende plekken in Zeist gewoond. Later verhuisde Anthon naar Utrecht.
Van Rappard schilderde in de stijl van de Haagse School en was een leerling van de Britse Sir Lawrence Alma-Tadema. Die richting zette zich af tegen een geïdealiseerde voorstelling van zaken in de kunst en streefde naar een realistische weergave van de werkelijkheid. Van Rappard heeft ook Zeister werken gemaakt, bijvoorbeeld een afbeelding van Huize Schaerwijde aan de Utrechtseweg.

Vincent van Gogh schreef aan zijn geestverwant Anthon van Rappard tussen februari en maart 1883: ,,Ik hoop dat ge er niet op tegen hebt dat ik u als een vriend beschouw en gij zult van uw kant mij ook als zodanig beschouwen. En ik voor mij geloof dat gij ’t met mij eens zult zijn als ik vind dat een vriendschap vooral een actieve vriendschap moet zijn en niet alleen gebaseerd moet zijn op gevoelens.” Ook schreef Vincent aan Anthon: ,,In alles van u stel ik belang en zie er iets van of hoor ervan met sympathie. Adieu, schrijf mij spoedig.”
In Amsterdam volgt Anthon een kunstschildersopleiding. Hij wordt een van de meest begaafde leerlingen. In Parijs ontmoet Anthon zijn goede vriend Vincent van Gogh in de Galerie van Goupil aan de Boulevard Montmarte. In Brussel gaat Anthon in een eigen atelier werken en ontstaat er nauw contact tussen hem en Vincent van Gogh. Van Rappard stond Van Gogh toe dagelijks op zijn atelier te werken. Er ontstond een wederkerige bewondering en vriendschap, die vijf jaar heeft geduurd.
Na Vincents dood schreef Van Rappard: ,,Ik herinner me, als was het gisteren gebeurd, het ogenblik van onze eerste ontmoeting in Brussel, toen hij ’s morgens om negen uur mijn kamer binnenkwam.”

Van Gogh heeft een bepaald werk van van Rappard ‘superbe’genoemd en vaststaat dat Anthon een groot talent was. Een van zijn favoriete onderwerpen was het werk van de gewone werkman. Anthon schilderde graag het zwoegen van arbeiders in steenfabrieken.
Van Rappard werkte in Parijs, Brussel, Utrecht, Amsterdam en Terschelling voordat hij naar Santpoort verhuisde. Daar overleed hij in 1892 aan een longontsteking. Hij overleefde zijn goede vriend Van Gogh slechts twee jaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie