Een gemêleerd gezelschap genoot van de gezamenlijke maaltijd.
Een gemêleerd gezelschap genoot van de gezamenlijke maaltijd. Foto: Carol Dohmen

Eindelijk samen aan tafel

12 oktober 2021 om 17:33 Overig

Een jaar na oplevering van de nieuwe woningen in het Hart van Austerlitz kon eindelijk een kennismakingsavond voor bewoners plaatsvinden. Door corona moest een gezamenlijke maaltijd in het dorpshuis steeds worden uitgesteld. Vorige week verzorgden Stichting Dorpshuis Austerlitz (SDA), Austerlitz Zorgt (AZ) en WoonStichting NuVoorStraks (NVS) een informatieve, gezellige en goedbezochte avond.

door Carol Dohmen

Austerlitz - Het Hart van Austerlitz heeft een breed scala aan woningen: sociale huur, koopwoningen voor starters en huurwoningen in de vrije sector. Bovendien zijn alle huurwoningen geschikt voor zorg, waardoor ook mensen die daar behoefte aan hebben - ouderen en jongeren - er terecht kunnen. De eerste bewoners betrokken in september vorig jaar hun woning, maar door de steeds maar voortdurende coronamaatregelen vielen allerlei gezamenlijke activiteiten in het water. Gelukkig is daar nu verandering in gekomen.

De opkomst is groot, een kleine vijftig personen. Tegen zes uur heeft iedereen een plekje aan tafel gevonden, na de eerste gang wordt er gewisseld. Wat meteen opvalt is de enorme diversiteit: er zijn bewoners van het eerste uur, mensen die al hun hele leven in Austerlitz wonen en een mevrouw die nog maar een week in het dorp woont. Ook de leeftijd varieert, de jongste bewoner Lev is zeven weken oud en de oudste bewoner meneer Teus van de Brug is 89. Een grappig weetje is dat er wel drie boswachters wonen, al dan niet gepensioneerd!

De meeste mensen zijn al helemaal gewend aan hun appartement of woning. Natuurlijk zijn er nog wat kinderziektes en de veelvoorkomende woonperikelen zoals schoonmaak, parkeren en vallende bladeren passeren de revue. Maar wat het bijzonder en speciaal maakt: jong en oud, met of zonder zorgvraag, iedereen let hier een beetje op elkaar. Zoals Menno, die regelmatig zijn oudere overbuurman erop attendeerde dat hij de voordeur open had laten staan. Een boodschappentas die even mee naar boven wordt genomen, een buurvrouw die wat vaker op de koffie wordt gevraagd, omdat ze het moeilijk heeft.

Jan Smelik, voorzitter van zorgcoöperatie AZ: ,,Voor elkaar zorgen hoort bij het dorp. Bijna de helft van alle volwassenen is lid en we hebben zo’n 110 vrijwilligers.” Hij presenteert de diensten van de zorgcoöperatie en dat blijken er toch meer te zijn dan de meeste mensen wisten. De oudere dame die hier nog maar net woont is opgelucht dat ze mee kan doen aan Austerlitz Beweegt, de vader van Lev aangenaam verrast door Austerlitz Past Op. Ook Jan Snijders, voorzitter NVS, is tevreden: ,,We hoopten dat het zo zou gaan werken. Door corona hadden de nieuwe bewoners een lastige start. Het is fijn om te horen dat ze het naar hun zin hebben en dat ze elkaar opzoeken.” Aan het eind van de avond zijn de eerste stappen op weg naar een gecombineerd bewonerscomité gezet. En dankzij de lekkere maaltijd weet men de weg naar het dorpshuis nu nóg beter te vinden. Tot slot goed nieuws voor alle Zeistenaren: iedereen is natuurlijk welkom in het dorpshuis. Op elke eerste dinsdag van de maand is er vanaf 10.00 uur een gezamenlijk koffie-uurtje in de foyer. Consumpties zijn voor eigen rekening, de Austerlitze gezelligheid is gratis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie