Het poortgebouw bestaat uit de voormalige doodgraverswoning (links) en het baarhuis (rechts).
Het poortgebouw bestaat uit de voormalige doodgraverswoning (links) en het baarhuis (rechts). Foto: Maarten Bos

Straatnamen: De Oude Algemene Begraafplaats

26 november 2021 om 10:11 Overig

In de nieuwe serie over straatnamen en andere bezienswaardigheden in Zeist deze week de Oude Algemene Begraafplaats.

door Maarten Bos

Zeist - De Zeister auteur, Frankrijkspecialist, royaltykenner en historicus Anne Louis Cammenga vertelt: ,,Voorheen werden de doden in Zeist begraven op het kerkhof van de Hervormde Kerk aan de Dorpsstraat of in naburige plaatsen. Na 1 januari 1829 werd het verboden de overledenen te begraven op kerkhoven op begraafplaatsen binnen de bebouwde kom. Vandaar dat de Oude Algemene Begraafplaats Zeist is gebouwd.

Voor het begraven van de overledenen stelde het gemeentebestuur een doodgraver aan, die naast het delven van de graven ook moest zorgen voor het onderhoud van de begraafplaats. Vijf personen hebben deze functie op de Oude Algemene Begraafplaats vervuld.
Het poortgebouw bestaat uit de voormalige doodgraverswoning (links) en het baarhuis (rechts), tevens de bewaarplaats voor gereedschappen. Boven de doorgang in een verdiept rondboogveld bevindt zich de 1885 aangebrachte tekst: ‘De kleine en de groote is daar en de knecht vrij van zijnen heer’ (uit het Bijbelboek Job: vers 19). In de doorgang van het poortgebouw bevinden zich aan de rechterzijde drie ingebouwde offerschalen voor de armen van Zeist.

Op het kerkhof liggen een aantal burgemeesters en raadsleden van Zeist begraven. Ook de schenkster van het Walkartpark aan de gemeente Zeist en een bewoner van het Zeister Slot liggen hier begraven.
Op 26 november 1917 werd de Nieuwe Begraafplaats aan de Woudenbergse weg in gebruik genomen. Tot 1 december 1965 vonden er nog begrafenissen op de Oude Algemene Begraafplaats, maar daarna was dit niet meer mogelijk.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie