V.l.n.r. Thera Klaassen, Wouter Harbers, Gert Kuiper en Marjon Vink in de Sionskerk.
V.l.n.r. Thera Klaassen, Wouter Harbers, Gert Kuiper en Marjon Vink in de Sionskerk. Foto: Zaterdagmiddagconcerten Zeist

Schilderachtige muziekuitvoering

4 november 2021 om 12:01 Overig

De Stichting Zaterdagmiddagconcerten Zeist kent een traditie van meer dan dertig jaar. ,,Het huidige bestuur heeft dat in 2019 overgenomen,” vertelt Gert Kuiper, die de pr van de stichting verzorgt. ,,Door corona is veel uitgevallen. Wij werken nu hard om samen de traditie vol te houden die mensen in staat stelt in aanraking te komen met goede klassieke muziek.”

door Adriënne Nijssen

Zeist - Het eerstvolgende concert dat gaat plaatsvinden is een uniek evenement met twee pianisten en acht schilders rond de beroemde Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Pianisten Wouter Harbers en Thera Klaassen kijken beiden uit naar het evenement. Wouter: ,,Thera had al eens opgetreden met de Canto in combinatie met een lichtshow. Zelf had ik gehoord van een schilder die in zijn eentje schilderde bij een concert. Het leek me tof die ingrediënten samen te voegen. Ik heb contact gezocht met De Toets, een vereniging voor amateur- en professionele kunstenaars, en die waren meteen enthousiast om live te schilderen bij de Canto,” vertelt Wouter.

,,De eerste minuten van het stuk zullen misschien ongewoon zijn, maar het hele stuk is fantastisch” vertelt Thera. ,,Het stuk is minimal music van Simeon ten Holt. De muziek bestaat uit ruim honderd kleine figuurtjes die Wouter en ik heel ritmisch samen spelen op twee vleugels. Die worden telkens herhaald tot wij elkaar een seintje geven en dan gaan we naar het volgende figuurtje. Het gevolg is een stroom van muziek en een aaneenschakeling van muzikale klankkeuren. Na een lange tijd in die muziek komt uiteindelijk een mooi thema naar voren. Dan valt alles samen en spelen we door naar het slot. Laat je vooral meevoeren door de muziek.”

Als Wouter aan het stuk denkt ziet hij ‘Metamorphose’ van Escher en de ‘Victory Boogie Woogie’ van Mondriaan voor zich. ,,Niet zo gek,’ zegt Marjon Vink, schilderes van De Toets. ,,Mondriaan en Ten Holt zijn tijdgenoten. In de sfeer en het gevoel van die tijd proberen we iets weer te geven. We zullen geconcentreerd bezig zijn, meegaan met wat op dat moment klinkt en ik ga ervan uit dat de muziek ons zo tot in de eindfase optilt.”

Alle schilders zullen hun best doen zo ver mogelijk te komen met hun schilderij. Na afloop van het concert kan men langs de schilderijen lopen. ,,We moeten de muziek vertalen en in beeld omzetten,” legt Marjon uit. ,,Kleur, vlakverdeling, dat alles kunnen wij vanuit de muziek duidelijk maken. Werken die niet af zijn gaan met de kunstenaars mee naar huis. Tijdens het kerstconcert op 18 december worden de werken nog een keer tentoongesteld.”

,,De Victory Boogie Woogie heeft iets weg van de QR-code die je nodig hebt om binnen te komen,” grapt Wouter. ,,Muziek heeft al vele eeuwen, plagen, ziektes en pandemieën overleefd, en zal ook deze coronacrisis doorstaan. We hopen op een onvergetelijk concert, waar bezoekers wellicht intenser van genieten nu het weer kan. Voor dit seizoen vragen wij € 17,50 entree, dat kan helaas niet anders.”

Het concert vindt plaats op 13 november a.s. om 16.30 uur in Sionskerk aan de Jacob Catslaan 73 in Zeist. Tickets zijn te bestellen via de website: www.
zaterdagmiddagconcertenzeist.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie