Joost Nijhof en Hans Pruijn, de eerste twee exposanten van de Toonkamer Zeist.
Joost Nijhof en Hans Pruijn, de eerste twee exposanten van de Toonkamer Zeist. Foto: Adriënne Nijssen

Toonkamer opent deuren

6 oktober 2021 om 12:16 Overig

Zaterdag 9 oktober is Zeist een prachtige kunstlocatie rijker. Op die dag, die samenvalt met ‘Kunstroute Zeist’, opent Hans Pruijn de deuren van Toonkamer Zeist, voormalig Bloemenhuis Van Delft.

door Adriënne Nijssen

Zeist - Hans is geboren en getogen in Zeist. ,,Ik heb wel zes jaar in Arnhem gewoond tijdens mijn studie aan de Arnhemse Beeldende Kunstacademie (ABK). Vervolgens een jaartje in Berlijn, en een jaartje in Utrecht, maar daarna ging ik toch weer terug naar Zeist.”

Hans ging naar de academie om beeldhouwer te worden, maar dat lag hem niet. ,,Bij beeldhouwen heb je een ander soort geduld nodig, dat van de lange adem. Ik heb een direct medium nodig waar ik snel op kan reageren. Veranderen en desnoods vernietigen als het niet naar mijn zin is. Het vluchtige karakter past meer bij mij. Ik kom uit heel expressieve richting, die de ‘De jonge wilden’ werd genoemd.”

Hans hield zich heel actief bezig bij de Stichting Atelier Zeist, gaf dertig jaar les op de ‘Werkschuit’, nu Kunstenhuis. ,,En ik werkte bij justitie als docent kunstzinnige vorming en creatief therapeut. Daarnaast was ik altijd parttime kunstenaar. Lesgeven ging ook over mijn vak, want kunst is een vorm van communicatie. Ik leerde mensen niet zo zeer schilderen maar mentaliteit en een stukje durf in expressie. Schilderen leer je niet op de academie of tijdens een cursus. Je leert om iets te willen zeggen met je werk. Techniek is alleen de basis, een hulpmiddel. Het zegt niets over inhoud. Kunst is een uitingsvorm die ook gedetineerden in een gesloten inrichting vrijheid geeft. Kunst is een manier om te ontsnappen zonder de gevangenis te verlaten. Het is een uitingsvorm om weg te kunnen zweven, maar toch bij jezelf te blijven.”

Hans had een atelierwoning in de voormalige Bergwegschool. ,,Het pand werd te groot, ik had de mogelijkheid om het te verkopen. En Bloemenhuis Van Delft kwam vrij. Ik noem de ruimte bewust toonkamer. Kunstenaars in de zeventiende eeuw, zoals Rembrandt bijvoorbeeld, hadden een toonkamer. Daar lieten zij hun werk zien. Ik hou van Nederlandse woorden, er zijn al zoveel galeries en bovendien ben ik geen echte galerie, ik heb geen commercieel belang. Ik wil mijn eigen werk en vooral ook het werk van andere kunstenaars tonen. Ik nodig kunstenaars uit die het interessant vinden om bij mij exposeren. Ik breng mijn bezoekers in contact met de exposerende kunstenaar. Ik kan mensen iets vertellen over het werk van de kunstenaar die bij mij exposeert en naar hem of haar verwijzen. Verder wil ik er niet tussen komen omdat ik geen galeriehouder ben.”

Met zijn toonkamer wil Hans iets terug doen voor het culturele leven in Zeist. Een half jaar lang heeft hij verbouwd en nu is het af. ,,Het is een mooie ruimte, die overloopt in mijn werkruimte. Ik heb nog geen gelegenheid gevonden om de opening cachet te geven. Kunstroute Zeist lijkt me hét moment. Naast mijn werk zal dan ook werk van Joost Nijhof te zien zijn, een beeldhouwster die ik erg waardeer en die ik graag met bezoekers in contact breng.”
Kunstroute Zeist, 9 en 10 oktober van 13.00 tot 17.00 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie