Het evenement is Olympisch opgezet; zo is er het hijsen van de vlag, het aansteken van de Olympische vlam en een parade.
Het evenement is Olympisch opgezet; zo is er het hijsen van de vlag, het aansteken van de Olympische vlam en een parade. SIV Zeist

Special Olympics Shorttrack: hopen op succesvolle doorstart

12 november 2021 om 16:59 Overig

Zondag 21 november wordt op de Vechtsebanen in Utrecht het Special Olympics Shorttrack Evenement gehouden. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door Schaatsvereniging Utrecht afdeling Shorttrack en Schaats- en Inline-skate Vereniging Zeist afdeling Special Sports, onder auspiciën van Special Olympics Nederland.

door Hetty Heijne

Zeist/Utrecht - ,,Vorig jaar kon vanwege corona de wedstrijd helaas niet doorgaan, maar wij hopen nu op een succesvolle herstart”, vertelt Anneke Schreel van Schaats- en Inline-skate Vereniging Zeist (SIV Zeist). ,,We vertrouwen erop dat de Vechtsebanen toestemming zal geven voor dit mooie evenement. Om half tien is de officiële opening en we eindigen tegen 16.00 uur met een prijsuitreiking. Het evenement is Olympisch opgezet, zo is er een echte brandende toorts en een parade. We verwachten in totaal rond de zestig deelnemers die op verschillende afstanden tegen elkaar strijden op de ijsbaan. Voor de deelnemers betekent deze wedstrijd meer dan zomaar een schaatswedstrijd. Ze krijgen heel vaak te horen dat ze dingen niet kunnen, maar op dagen zoals deze stijgen ze boven zichzelf uit”. 

De Vechtsebanen in Utrecht is een bekende locatie voor de schaatsliefhebber uit de regio Utrecht. Maar liefst 25 verenigingen maken gebruik van deze schaatsbaan. Er is onderling een unieke samenwerking ontstaan tussen verenigingen zoals het aankomende Special Olympics Shorttrack Evenement, maar die samenwerking is er ook bij het G-schaats- en G-skateteam van SIV Zeist zelf. 

De leden van SIV Zeist variëren in leeftijd en diversiteit. ,,Iedereen van 5 tot 90 jaar, maar ook kinderen met een beperking kunnen bij ons lid worden.” Deze laatste vallen onder de naam ‘Special Sports’. Het initiatief van dit programma kwam in 2015 van Schreel zelf: ,,Voor kinderen in de leeftijd van 5 tot 18 jaar die echt willen leren schaatsen of inline-skaten, maar die gevoelig zijn voor prikkels of die extra aandacht nodig hebben, was geen aparte groep in de regio. Dit terwijl schaatsen voor deze doelgroep juist goed is. Naast de sociale contacten is sportbeoefening belangrijk voor het op peil houden of verbeteren van kracht, conditie en mobiliteit”. 

Ook al is het G-schaatsen en G-inlineskaten opgezet door SIV Zeist, iedereen is welkom.,,Kinderen hoeven niet per se lid bij ons te zijn. Als iemand lid is van een andere vereniging is diegene ook welkom en vanuit de hele regio hebben we dan ook aanmeldingen. Het is beter samen te werken dan dat elke club zelf iets opzet. We moedigen zelfs aan om lid te worden van de vereniging uit jouw regio, dan hoeven ze bij ons alleen maar lesgeld te betalen.” 

Meer weten?

Ben je een schaatsliefhebber of special sporter in de regio Zeist en op zoek naar een leuke schaatsvereniging? Ga dan eens naar SIV Zeist. Het clubhuis is gelegen bij de Inline-skatebaan op sportpark Blikkenburg nabij Slot Zeist. Hier sporten ze in de zomer. In de winter wordt er geschaatst op de Vechtsebanen, tenzij er natuurijs ligt. 

Voor meer informatie over de vereniging, lessen of het afspreken van een proefles kijk op: www.sivzeist.nl of specialsports@sivzeist.nl en natuurlijk is publiek op 21 november welkom om alle special sporters aan te moedigen op de Vechtsebanen (afhankelijk van de op dat moment geldende coronaregels).

De mascotte is de hele dag  aanwezig om alle sporters aan te moedigen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie