Diet Sijmons: ,,Bewuster ademen kan zoveel levensvreugde brengen.
Diet Sijmons: ,,Bewuster ademen kan zoveel levensvreugde brengen." Foto: Carol Dohmen

‘Ademen is de bron van leven’

16 november 2021 om 14:35 Overig

Adempedagoog Diet Sijmons tekende haar kennis en ervaring met de Middendorf ademmethode op in een lijvig werkboek, ‘Adem & beweging’. Het biedt een onbekende, nog weinig toegepaste manier van werken met de adem. 

door Carol Dohmen

Austerlitz - Diet Sijmons (74) studeerde geschiedenis en gaf jarenlang taalles aan volwassenen. Daarnaast had ze een praktijk als muziekdocente en speelde niet onverdienstelijk dwarsfluit. Dat laatste prikkelde haar nieuwsgierigheid naar de ademhaling. Diet: ,,Dwarsfluit spelen is een vak apart. Je houdt je instrument naast je hoofd en blaast er overheen, niet erin zoals bijvoorbeeld bij een trompet. Daardoor heb je voortdurend een ademoverschot.” Toen ze een vervelende schouderblessure ontwikkelde, ging haar zoektocht naar bewust en goed ademen verder. ,,Ik maakte kennis met allerlei methoden, maar ik kon maar niet de juiste houding vinden om te ademen. Toen stuitte ik op het boek ‘De ervaarbare adem’ van Ilse Middendorf. Ik werd er meteen door gegrepen.”

De focus op de innerlijke ademhaling sprak haar enorm aan. ,,Veel mensen denken dat goed ademhalen bestaat uit bewust in- en uitademen, de gestuurde ademhaling. Maar als de zuurstof onze longen bereikt, volgt nog een heel proces. Adem is leven, het verbindt lichaam en geest. Door je bewust te worden van die innerlijke adem, word je gewaar wie je werkelijk bent.” In dezelfde periode vond ze steeds minder voldoening in het lesgeven door de vele procedures en gestandaardiseerde lessen. Ze vertrok uit het onderwijs en begon in Duitsland aan een opleiding tot adempedagoog. Twaalf jaar geleden opende ze haar praktijk Adembewust.

Een belangrijk aspect van haar aanpak is beweging. Diet: ,,Het gaat hierbij niet om fysiek spieren of conditie trainen. Ik leer mensen zo te bewegen, dat ze hun innerlijke adem respecteren. Dat zijn we, zeker hier in het Westen, verleerd. We zitten te veel in ons hoofd en volgen niet de natuurlijk logica die het lichaam vraagt.” Ze geeft het voorbeeld van een tas optillen: ,,Bijna iedereen doet dat op een inademing. Maar als je uitreikt naar die tas wordt de borstkas wijder en gaat dus je middenrif omlaag. Dan is het toch veel logischer om uit te ademen als je weer met die tas overeind komt? Voor de mensen in mijn praktijk is dat een eye opener. Ze vragen zich af waarom ze het niet op school geleerd hebben.”

Drie jaar geleden las ze een artikel in de Libelle, waar de gestuurde ademhaling werd aangeprezen als de afstandsbediening tot gezonder leven. Daadkrachtig: ,,Dat was voor mij de druppel. Ik besloot een boek te schrijven. Het is de hoogste tijd dat we ons met onze innerlijke adem verbinden. Voor meer comfort in het dagelijks handelen, maar vooral voor meer levensvreugde.’’ De coronapandemie onderstreept die urgentie. Diet: ,,Mijn missie is de innerlijke adem voor het voetlicht te brengen. Als alles in je lichaam functioneert zoals het bedoeld is, ervaar je de adem als een levendige, wezenlijke stroom die gezondheid en welbevinden brengt.”

www.adembewust-dietsijmons.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie