Simone Giele gaat weer voor de klas staan om de toekomst van haar winkel Ward's Art op den duur veilig te stellen.
Simone Giele gaat weer voor de klas staan om de toekomst van haar winkel Ward's Art op den duur veilig te stellen. Edward Doelman

'Ik wil graag mijn [eigen broek] ophouden'

Simone Giele staat weer voor de klas om Ward's Art veilig te stellen

21 juli 2020 om 11:15

Bijna zes jaar geleden opende Simone Giele kunst- en cadeauwinkel Ward’s Art. De naam van de zaak is een rechtstreekse verwijzing naar haar oom Ward van den Abeelen, een kunstenaar in hart en nieren. ,,Het probleem van hem en vele andere kunstenaars is dat ze willen creëren, dat ze vanuit passie mooie dingen maken. Dat zei mijn oom ook altijd: ‘Ik ben kunstenaar, geen handelaar’. Met Ward’s Art probeer ik de verbindende schakel tussen kunstenaar en publiek te zijn.”

Inmiddels werkt Giele met zo’n 150 kunstenaars uit het hele land samen. Van originele sieraden tot exclusieve leren tassen en van fijn glaswerk tot fraaie schilderijen; in de winkel aan het Dijkje 5 is een keur aan unieke producten te vinden. Bij verkoop van een kunstwerk mag Giele een bescheiden percentage van de verkoopprijs in de zak steken. ,,Rijk zal ik er nooit van worden, maar dat is ook nooit de opzet geweest.”


DIRECT CONTACT Haar drijfveren liggen elders. ,,Ik haal de voldoening uit mijn werk, uit de directe contacten met de kunstenaars en de winkelbezoekers. Mensen die zich verwonderen over het werk dat in de winkel te zien is en tegen hun partner zeggen: ‘Deze moet je echt even gezien hebben.’ En vervolgens besluiten om het kunstwerk te kopen. Daar doe ik het voor. Ik heb elke dag te maken met enthousiast en blije mensen.”

Dat het Giele geen vette bankrekening opleverde, wil niet zeggen dat er geen markt voor is. Na een aarzelend begin lukte het Ward’s Art om een gevestigde naam te worden in het winkelcentrum van Barneveld. ,,Over Barneveld bestaan natuurlijk allemaal vooroordelen, maar dat is niet juist. Natuurlijk bestaat er helaas nog steeds een drempel als je het woord ‘kunst’ in de mond neemt, maar veel mensen, ook Barnevelders, houden van mooie en originele producten.”


CORONA-UITBRAAK De eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat het uitdagende maanden zijn voor Giele, zoals voor veel winkeliers die vanwege de corona-uitbraak te kampen hebben met teruglopende omzetten. ,,We zijn de hele tijd opengebleven, maar zeker in de eerste weken van de lockdown viel het hier helemaal stil. Er waren dagen dat ik helemaal niks verkocht.”


Inmiddels is dat wel voorbij, bevestigt Giele. ,,Maar ik ondervind nog steeds hinder van het coronagebeuren. De organisatie van workshops, verzorgd door de kunstenaars met wie ik samenwerk, is bijvoorbeeld lastiger. Daarnaast zijn evenementen zoals Koningsdag en de Oud Veluwse Markt natuurlijk weggevallen. Ook de cadeauverkoop is nog niet op het oude niveau, juist omdat we als maatschappij gelukkig nog voorzichtig zijn om elkaar op te zoeken”, schetst Giele.

Om die reden steekt zij deze maanden extra veel energie in de online zichtbaarheid van Ward’s Art. ,,Daarmee bereik ik wel nieuw publiek, maar die verandering levert de volgende dag niet direct zoveel extra inkomsten op, daar gaat tijd overheen. Daarnaast hebben we het over kunstwerken, die moet je zien, voelen of beleven. Geïnteresseerde mensen bestellen dan ook niet zomaar online, maar komen liever de winkel bezoeken. Al is de aanloop momenteel nog niet genoeg om het ontstane gat te vullen, ik heb de afgelopen weken bijvoorbeeld mensen in de winkel gehad uit Monnickendam, Stadskanaal en Zierikzee, die er een dagje Barneveld van maken.”


GEEN KUNSTMARKTEN Juist die verhalen stemmen haar ook optimistisch met het oog op de voortzetting van Ward’s Art. ,,Op dit moment is de winkel meer een soort uit de hand gelopen hobby, maar ik voorzie wel in een behoefte. Bovendien vind ik het voortbestaan van de winkel ook belangrijk, want kunst en cultuur worden behoorlijk getroffen door de corona-situatie. Kunstenaars hebben bijna geen kunstmarkten, fairs en exposities mer, dus zoeken ze naar andere wegen. Ward’s Art is een fysieke plek waar ze hun werk nog wel kunnen promoten en verkopen.”


Maar om de winkel te kunnen laten voorbestaan, heeft Giele wel ingriijpende keuzes moeten maken. ,,Ondernemen gaat met vallen en opstaan, de downs horen erbij.” Maar daardoor gaat ze niet bij de pakken neerzitten, integendeel ,,Als het rechtsom niet lukt, dan sla ik linksaf. Ik heb het vermogen om altijd nieuwe mogelijkheden te zien.”


Wel heeft Giele vanwege de onzekerheid – komt er een tweede coronagolf en zo ja, wat is de impact? – ingezien dat zij ‘ergens een stukje zekerheid vandaan moet halen’. Zij wil dan ook zo snel mogelijk af van de Tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandige ondernemers (Tozo), waar ze via de gemeente Barneveld deze maanden gebruik van maakt. ,,Het is mooi dat deze regeling ingesteld is, maar ik wil graag mijn eigen broek ophouden. Om die reden ben ik gaan kijken naar het genereren van andere inkomsten.”

,, Ik heb het vermogen om altijd nieuwe mogelijkheden te zien

ONDERWIJS Daarbij kwam ze uit bij het onderwijs, een van de beroepen die ze vroeger uitoefende. Voor de zomervakantie stond Giele al enkele dagen op basisscholen voor de klas. ,,Natuurlijk is het even schakelen, maar daarom niet minder mooi. De reacties van de kinderen, de interactie, ook dat is voor mij weer genieten.”


Na de zomervakantie gaat ze verder op deze ingeslagen weg. Ongeveer twee dagen per week wil Giele als leerkracht invalwerk blijven doen. Op de dagen dat ze voor de klas staat, bemensen vrijwilligers de winkel. Met die hulp is Giele ook zeer content. ,,Dit geeft mij de ruimte om voor mijn levensonderhoud een extra inkomen binnen te halen en de rust dat Ward’s Art, ook als er misschien weer een mindere periode aankomt, kan blijven bestaan.”