Cornelieke Wentzel (rechts) in betere tijden achter de toonbank in de Shop4Nop
Cornelieke Wentzel (rechts) in betere tijden achter de toonbank in de Shop4Nop Pauw Media

Strijdende partijen gaan om de tafel

21 juli 2020 om 10:46

Lucht rond ruilwinkel in Garderen nog niet geklaard

Rik Bronkhorst

GARDEREN Het rommelt nog steeds rond de Shop4Nop in Garderen. Het handhavingsverzoek dat Adri van Ee enkele weken geleden tegen de winkel heeft ingediend, is nog niet van tafel. Aankomende woensdag schuiven de strijdende partijen aan bij burgemeester Asje van Dijk.


,,Het is gênant, frustrerend en gewoon heel verdrietig.” Cornelieke Wentzel van de Garderense Shop4Nop windt er geen doekjes om: het handhavingsverzoek dat Adri van Ee indiende raakt kant noch wal en de belangeloze ruilwinkel is daarvan dupe. Van Ee zegt op zijn beurt juist het beste met de winkel voor te hebben en vindt het werk dat Wentzel doet fantastisch. Volgens hem is zijn verzoek dan ook helemaal niet gericht op de ruilwinkel, maar op het feit dat er dingen op die grond gebeuren die niet mogen. In zijn ogen is de vestiging van de winkel illegaal en moet de gemeente daartegen optreden. De eigenaar van het perceel waar het om gaat, Reino Wentzel, de man van Cornelieke, reageert daarop rustig: ,,Wij doen niks illegaals.”

Van Ee is de buurman van de Shop4Nop, die aan de Hooiweg in Garderen gevestigd zit. Tot een paar jaar terug zat daar het bedrijf Ras Parket. Nu wordt een deel van die ruimte dus gebruikt door de ruilwinkel. Ras Parket heeft altijd in strijd met het bestemmingsplan in het pand gezeten, maar werd gedoogd door de gemeente Barneveld. Toch gelden er voor de Shop4Nop volgens Van Ee andere regels en zit de ruilwinkel daar dus illegaal.

,,Een winkel is detailhandel en de bestemming van de grond is wonen. Een ruilwinkel mag daar dus niet”, legt hij uit. ,,Laat ik vooropstellen dat ik echt helemaal niks tegen de Shop4Nop heb. Ik vind het werk dat de vrijwilligers doen ronduit fantastisch en steun dat van harte. Feit is wel dat dat gebeurt op grond waar dat niet mag. De eigenaar van het perceel wist dat toen hij het kocht. Iedereen speelt mij nu wel de zwarte piet toe, maar ik kaart alleen maar iets aan. Bovendien staat er op dezelfde grond ook nog een vakantiehuisje waar ik hinder van heb. Ik ben dus niet in conflict met de Shop4Nop, maar met de eigenaren van de grond: Reino en Martijn Wentzel.”


ONTMOETINGSPLAATS Toch voelt dat voor de ruilwinkel niet zo. ,,Ik heb het idee dat het verzoek rechtstreeks op ons gericht is”, geeft een zichtbaar geëmotioneerde Cornelieke Wentzel aan. ,,Wij zitten hier gratis, we hebben ruimte en zijn niemand, ook Van Ee niet, tot last. Voor ons is dit een geweldige locatie. Onze ruilwinkel trekt veel mensen met een kleine beurs aan. Armoede is iets waar mensen zich voor schamen. Hier zitten we beschut en ziet niemand wie er wel en niet komt. Wanneer Van Ee werkelijk het beste met ons voor had en ons steunde was hij eerst met ons in gesprek gegaan en had hij niet achter onze rug om een handhavingsverzoek ingediend bij de gemeente. Wie weet waren we er dan samen uitgekomen.”

Volgens haar zijn er veel mensen die niet zonder de ruilwinkel kunnen. ,,Het concept bij ons is dat je iets geeft en iets neemt. Dat waarderen heel veel mensen. Bij de voedselbank krijgen mensen een gratis pakket. Ik vind dat je daarmee ook een heel groot deel van de zelfstandigheid wegneemt. Je moet er echter wat voor doen om bij ons spullen te krijgen. Mensen houden zo autonomie.”

Ook fungeert de ruilwinkel als ontmoetingsplaats. ,,De koffie staat altijd klaar. Wij bieden de mensen die bij ons komen een luisterend oor. Men kan hier zijn of haar verhaal kwijt. We zijn zoveel meer dan alleen een ruilwinkel. We proberen echt iedereen die bij ons komt te helpen. Zo zijn er verschillende kraamverzorgsters die bij ons kinderkleding kom halen. Ook hebben we een keer een vader en moeder aan behang geholpen. Hun dochter moest naar een behandelgroep. Met het behang kon de kamer daar aangekleed worden. Het is zo jammer dat Van Ee dat niet inziet en dat hij ons weg wil pesten met een handhavingsverzoek. Ik vind dat echt heel erg.”

De grond waar de ruilwinkel op staat, is in handen van de broers Reino en Martijn Wentzel, bekend van het Huis van Innovatie en Wentzo Wireless in voormalig hotel Overbosch, dat tegenover de Shop4Nop staat. Zij hebben de grond van Ras Parket drie jaar geleden via een openbare veiling gekocht. Van Ee heeft toen ook geboden, vertelt Wentzel, maar de broers trokken aan het langste eind.”


PARKEERPLAATS ,,Voor ons is de bestemming van de grond altijd glashelder geweest”, zegt Reino Wentzel. ,,Van Ee en ik zijn allebei buren van de grond. Voor ons bedrijf is het bijgebouw heel interessant. We kunnen de aanwezige kantoorruimte gebruiken. Ook zit er een kelder onder het gebouw die nog wel van pas kan komen als opslag voor onze spullen.” Volgens hem was Van Ee van plan om van de grond een parkeerplaats te maken voor zijn Beeldentuin.

Vorig jaar klopten de tien vrijwilligers van Shop4Nop, waaronder zijn vrouw Cornelieke, bij hem aan. ,,Zij moesten vertrekken uit het dorpshuis De Koepel en waren op zoek naar een andere locatie. Wij hebben hen daaraan geholpen.” Met de bestemming is rekening gehouden, zegt hij. ,,Volgens ons is er sprake van ‘overgangsrecht’. Ras Parket mocht daar namelijk ook zonder juiste bestemming zitten. De Shop4Nop dus ook, als er al sprake van detailhandel zou zijn.”


RUILEN Want dat is nu de vraag. Is de ruilwinkel detailhandel of niet? ,,Ik vind dat daar geen sprake van is”, zegt Cornelieke Wentzel. ,,We ruilen hier spullen, zijn een luisterend oor en helpen mensen als er een zorgvraag is. Er rolt geen geld over de toonbank. We zijn geen winkel!” Volgens Van Ee maakt dat niet uit. ,,Een winkel is een winkel. Dat mag niet op die grond. De gemeente Barneveld moet eerlijk met de regels omgaan.”

Want volgens hem is vooral de rol van de gemeente discutabel. ,,Vorig jaar las ik in de Barneveldse Krant dat de Shop4Nop naar de Hooiweg zou komen. Ik heb de gemeente daarop gelijk een brief geschreven met de vraag of dat wel mag.” Hij pakt het antwoord van de gemeente tevoorschijn en citeert: ,,‘Het vestigen van de Shop4Nop in het bijgebouw is niet mogelijk omdat dit geen kleinschalig bedrijf is (...), als omschreven in het bestemmingsplan. Ook zijn detailhandelsactiviteiten niet toegestaan.’” De gemeente speelt dan ook een vies spelletje, vindt hij. ,,In deze brief van 15 augustus 2019 staat gewoon dat de Shop4Nop illegaal is. De gemeente had toen gelijk moeten zeggen dat ze daar niet mogen zitten.”


BEDREIGINGEN Daar komt ook nog bij dat hij in de commissievergadering van dinsdag 23 juni door Mijntje Pluimers van Lokaal Belang ter verantwoording is geroepen. ,,Vooral haar rol vind ik heel kwalijk. Zij heeft namelijk een brief van de Shop4Nop ontvangen waarin zij om hulp wordt gevraagd. In plaats van dat zij eerst de feiten checkt, gaat ze in de vergadering als een dolle tekeer en geeft zij indirect aan dat het over mij gaat. Ben je dan een goede volksvertegenwoordiger? Ik vind van niet.”

Van Ee heeft na publicatie van deze krant hierover verschillende bedreigingen gehad. ,,Zij heeft mij totaal verkeerd neergezet. Toen ik haar belde om erover te praten, gaf ze aan geen tijd voor mij te hebben. Dat is ronduit slap.”

Pluimers geeft op haar beurt aan zich totaal niet te herkennen in het door Van Ee geschetste beeld. ,,Wij zijn door de dames van Shop4Nop gevraagd om hulp en menen dus voor hen op te komen, want het maatschappelijke initiatief van de winkel omarmt Lokaal Belang van harte. Ik heb tijdens de rondvraag van de vergadering bij de gemeente aangekaart dat de Shop4Nop heel erg met de situatie in haar maag zit en dat de gemeente moet zoeken naar een creatieve oplossing. Niet meer, niet minder. Ik heb daarnaast wel degelijk meerdere malen contact gehad met Van Ee, onder meer telefonisch.”

In tegenstelling tot Van Ee, is Cornelieke Wentzel wel te spreken over de rol van Pluimers. ,,We voelen ons door haar gehoord en vinden de hulp heel fijn. We willen hier echt niet weg. Zij is voor ons de ingang bij de gemeente. Daar ligt nu de bal. De gemeente moet nu gaan beslissen over het handhavingsverzoek. Is er dus detailhandel of niet?”


INTREKKEN Reino Wentzel heeft het idee dat de gemeente hen wel steunt, ,,maar zij is aan de wet gebonden. Komt er een verzoek, dan moet de gemeente dat handhaven. De enige oplossing die er is nog is, is dat Van Ee zijn verzoek intrekt. We willen er namelijk wel graag met hem uitkomen. In een jarenlange burenruzie heb ik geen zin.” Daarnaast heeft Wentzel nog een troef in handen. ,,Ik heb onze jurist laten nakijken hoe het met de bestemmingsplannen bij de Beeldentuin zit. Daar blijkt ook het een en ander niet te kloppen. Trekt hij zijn verzoek niet in, dan kan ik helaas niet anders dan het handhavingsverzoek tegen de Beeldentuin indienen.”

De schoen wringt daar ook wel een beetje, vindt Wentzel. ,,Als Van Ee nou van onbesproken gedrag bij de Beeldentuin was geweest, dan had ik hier toch anders ingestaan. Hij lapt zelf het ene na het andere bestemmingsplan aan zijn laars. En dan klagen over de Shop4Nop, ik vind het een bijzondere zet. En zelfs al zou Shop4nop officieel niet mogen, dan hoef je als buurman toch nog geen bezwaar in te dienen? Er is geen overlast, dus het blijft erg kinderachtig dat Van Ee zijn handhavingsverzoek überhaupt heeft doorgezet. Bovendien ervaren we zelf al jarenlang overlast van de Beeldentuin, maar we hebben nooit overwogen om hier over te gaan klagen bij de gemeente. Als goede buren gun je elkaar de ruimte toch?”


EXCUSES Van Ee weet dat er bij Wentzel een handhavingsverzoek klaar ligt, maar spreekt de beschuldigingen fel tegen. ,,Ten eerste heb ik het handhavingsverzoek naar de Shop4Nop op persoonlijke titel ingediend. Dit staat totaal los van de Beeldentuin. Los daarvan: de argumenten van Wentzel tegen de Beeldentuin slaan nergens op en kloppen voor geen meter.”

Toch hoopt ook hij er nog op een normale manier uit te komen met de Shop4Nop en Wentzel. ,,Ik heb ook geen behoefte aan ruzie, maar mijn verzoek intrekken, dat doe ik niet. Zij moeten daarvoor eerst excuses aanbieden. De manier waarop ik de afgelopen periode door hen ben neergezet vind ik echt erg.”


DOEMSCENARIO Aanstaande woensdag zijn de partijen uitgenodigd bij burgemeester Asje van Dijk om over de zaak te praten. Reino Wentzel hoopt dat de conclusie van het gesprek is dat de ruilwinkel mag blijven. ,,Al is dat natuurlijk afwachten.” De gemeente zelf doet geen verdere uitspraken over de zaak. ,,De procedure voor het handhavingsverzoek loopt. Verder kunnen we over dit onderwerp op dit moment geen mededelingen doen”, laat woordvoerder Margreet van den Broek weten.

Mocht de gemeente besluiten te gaan handhaven, dan moet de Shop4Nop vertrekken naar een andere plek. ,,Dat is voor ons echt een doemscenario”, zegt Cornelieke Wentzel. ,,Een nieuwe locatie waar we gratis kunnen zitten, inclusief water en gas, is in Garderen heel lastig te vinden.”





Adri van Ee.