Woonwijk De Burgt vanuit de lucht
Woonwijk De Burgt vanuit de lucht Jan van Uffelen

Barneveld rekent op stevige groeninvestering Veller en De Burgt

21 juli 2020 om 11:28

BARNEVELD De gemeente Barneveld houdt er rekening mee dat ze op termijn een stevige investering moet doen in het groenbeheer in de nieuwste wijken Veller en De Burgt. De gemeente benoemt het thema als een van de belangrijkste financiële risico's die ze ziet aankomen.


Jannes Bijlsma

De gemeente neemt in haar jaarverslaggeving een top 10 mee van belangrijkste financiële risico’s. Op plek 1 staan de onvoorziene risico’s met betrekking tot bouwgronden die in exploitatie zijn. De (te hoge) kosten voor de jeugdhulp staan op de tweede plek op de lijst. Daarachter volgt het niet of niet tijdig kunnen aantrekken van (kwalitatief) voldoende personeel.

Risico nummer 4 op de lijst omschrijft de gemeente als volgt: ‘de beheerkwaliteit van de nieuwe wijken De Burgt en Veller blijven achter’. In de jaarverslaggeving wordt dit risico verder niet verduidelijkt. Uit navraag blijkt dat het gaat om het groenbeheer in de wijk. ,,Door het nu te benoemen bij de risico’s, laten we zien dat we mogelijk met meer groenbeheer in deze wijken in de toekomst rekening moeten houden”, legt woordvoerder Patricia van Putten uit. ,,Het gaat dan om de bomen en de groenvakken in de wijken die we verder willen ontwikkelen, zodat het goed kan groeien en alles er goed bij staat.”

Op de vorige risicolijst, vastgesteld in november vorig jaar bij de begroting, ontbrak een mogelijke investering in het groenbeheer in Barnevelds nieuwste wijken nog. Dat dit nu wel als risico wordt benoemd, betekent niet dat het nu direct nodig is, aldus Van Putten. ,,Het zijn grote wijken. Wil je met het groen aan de slag, dan moet je ook kijken naar bijvoorbeeld de ondergrondse kabels, leidingen en riolering, en de inrichting. Dat vraagt om een grote investering.”

Hoe groot die investering globaal zal zijn, kan Van Putten niet zeggen. ,,Het is iets wat we voor de toekomst voorzien, net zoals we dat in het verleden voor het wegenonderhoud hebben gedaan. Dat stond voorheen ook benoemd bij de risico’s. Vervolgens is er voor dit onderhoud beleid ontwikkeld en veel zaken zijn nu in uitvoering.” Voor wat betreft het groenbeheer liggen er op dit moment geen concrete voorstellen voor de begroting van 2021.

Bij het opstellen van de risicolijst is nog geen rekening gehouden de huidige coronacrisis. Het college van b. en w. verwacht bij de behandeling van de begroting van volgend jaar meer inzicht te kunnen geven in de gevolgen hiervan.


TOP 3 De top 3 van financiële risico’s, in volgorde van impact

1. Onvoorziene risico’s bouwgrond in exploitatie
2. De kosten voor de jeugdhulp, maatschappelijke ondersteuning en Participatiewet nemen toe
3. Niet of niet tijdig kunnen aantrekken van (kwalitatief) voldoende personeel