Minister Carola Schouten bracht begin vorig jaar een werkbezoek  bij een pluimveehouder aan de Vitterweg, in het buitengebied tussen Barneveld en Lunteren.
Minister Carola Schouten bracht begin vorig jaar een werkbezoek bij een pluimveehouder aan de Vitterweg, in het buitengebied tussen Barneveld en Lunteren. Pauw Media

Regio wil eind aan boerenonrust

21 juli 2020 om 11:43

Foodvalley vraagt om overleg met minister Carola Schouten (LNV)

Wouter van Dijk

BARNEVELD/REGIO Regio Foodvalley, het regionale samenwerkingsverband waar ook Barneveld onder valt, vraagt Landbouwminister Carola Schouten om zo snel mogelijk met boeren en experts in overleg te gaan om de ontstane onrust rondom de omstreden voermaatregel op te lossen. De regio maakt zich zorgen dat protestacties de komende tijd verharden. Inhoudelijk wil de regio graag met de minister in gesprek over alternatieve maatregelen om de uitstoot van stikstof naar beneden te krijgen.


Dat schrijven de bestuurders van de acht gemeenten binnen de regio in een brief aan de minister. Rondom het dossier 'stikstof' was het al enige tijd onrustig onder boeren, maar sinds Schouten aankondigde dat vanaf september geen eiwit meer in krachtvoer mag zitten om zo ammoniakuitstoot bij dieren te verlagen, is het hek van de dam. Protestacties van boeren richten zich tegen deze maatregel, maar ook tegen de volgens hen veel te lage prijzen voor melk en andere landbouwproducten.

De afgelopen weken volgden meerdere acties van protesterende boeren. Zo verzamelden op donderdag 9 juli ruim honderd boeren met hun trekkers zich op de parkeerplaats bij de Goudreinet in Barneveld. Twee dagen daarvoor was er een protestactie van boeren in Wekerom. Voor morgen heeft Farmers Defence Force (FDF) een landelijke protestactie aangekondigd. ,,De acties in onze regio zijn tot nu toe redelijk verlopen, maar we maken ons zorgen over de verharding ervan'', stelt Foodvalley. ,,Als een deel van de boeren overgaat tot harde acties, belemmert dat het overleg met álle boeren en zet dat de samenwerking onder druk. Dat brengt oplossingen niet dichterbij, maar vergroot de problemen juist'', zegt Arjen Droog namens Foodvalley. Protestacties kunnen daarnaast ook grote impact hebben op het publiek, vrezen de acht gemeenten.

Tegelijkertijd ziet de regio naar eigen zeggen ook dat bij boeren en gezinnen grote zorgen spelen over de toekomst van hun bedrijf.

p 9