Voetbal

21 juli 2020 om 09:14

Voor het eerst geen verkiezing Gouden Bal in 2020

PARIJS (ANP) Voor het eerst wordt dit jaar geen Gouden Bal uitgereikt aan de beste voetballer van Europa. Het Franse voetbalmagazine France Football, dat de verkiezing sinds 1956 jaarlijks organiseert, heeft dat besloten omdat het vanwege de coronacrisis zo'n raar en gemankeerd jaar is.

"Er komt geen editie van 2020, omdat we niet aan alle voorwaarden kunnen voldoen", zegt hoofdredacteur Pascal Ferré van France Football. "Wij zijn van mening dat zo'n uitzonderlijk jaar niet als een 'gewoon' jaar mag worden behandeld." Lionel Messi won de Gouden Bal vorig jaar voor de zesde keer. De Argentijn bleef Virgil van Dijk net voor in de verkiezing. Matthijs de Ligt kreeg de Kopa-trofee, voor het grootste talent in Europa.
"We zijn niet blij dat we deze beslissing hebben moeten nemen, maar we vinden het wel de beste keuze", aldus France Football. "We beschermen zo de geloofwaardigheid en legitimiteit van deze prijs. We reiken de prijs liever een jaar niet uit dan dat er een groot litteken op komt."
Johan Cruijff en Marco van Basten wonnen de Gouden Bal beiden drie keer. De Engelsman Stanley Matthews ontving in 1956 de eerste Gouden Bal.