Den Haag

21 juli 2020 om 12:02

'Derde van ondernemers verwacht komend kwartaal meer werk'

(ANP) Bijna een derde van de ondernemers verwacht de komende drie maanden meer uren te werken in het bedrijf. Dat komt onder meer omdat het wat beter gaat met het bedrijf en er minder personeel beschikbaar is om het werk op te pakken. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KVK) op basis van een peiling onder bijna 1200 ondernemers.

Het KVK maakt de kanttekening dat het hier specifiek gaat om ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis.

Bijna een op de vijf ondernemers verwacht minder uren te gaan werken, voornamelijk door een afname in de hoeveelheid werk. Zo'n 8 procent van de ondernemers rekent erop de komende drie maanden te moeten stoppen met het bedrijf. Nog eens 9 procent overweegt een baan te zoeken in loondienst en 3 procent is van plan een ander bedrijf te starten.

Ruim twee derde van de ondernemers met twee of meer werkzame personen denkt dat het personeelsbestand de komende drie maanden gelijk blijft. Ongeveer 20 procent geeft aan een afname te verwachten, terwijl 10 procent verwacht meer personeel nodig te hebben.


Solna

Lage energieprijzen drukken resultaat Vattenfall

(ANP) Vattenfall heeft het afgelopen kwartaal door lage energieprijzen een stuk minder omzet geboekt dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het Zweedse bedrijf, dat ook actief is op de Nederlandse energiemarkt, draaide een verlies van 8,5 miljard Zweedse kroon (830 miljoen euro).

In het tweede kwartaal van het jaar is de prijs van elektriciteit in Nederland bijna gehalveerd ten opzichte van vorig jaar en in Duitsland was de prijs 43 procent lager. Dat komt onder meer door lage brandstofprijzen en warm weer, gecombineerd met een lagere vraag.

De omzet van Vattenfall kwam in het tweede kwartaal van 2020 10 procent lager uit op 31,3 miljard Zweedse kroon. Voor het eerste halfjaar kwam de omzet uit op 79,4 miljard Zweedse kroon, 6 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het afgelopen kwartaal maakte Vattenfall ook bekend de bouw van windpark Hollandse Kust Zuid 1-4 door te zetten. Dat moet het grootste windpark op zee ter wereld worden. De energiereus laat zich niet uit over de kosten, maar naar verluidt gaat het om een paar miljard euro.


San Jose

Marktplaats komt in Noorse handen

(ANP/BLOOMBERG) EBay verkoopt zijn advertentietak aan het Noorse Adevinta. Dat bedrijf betaalt 9,2 miljard dollar, omgerekend 8 miljard euro, voor het onderdeel waar ook de Nederlandse website Marktplaats toe behoort. De in Amsterdam genoteerde techinvesteerder Prosus leek lang koploper om de divisie over te nemen, maar greep mis.