Brussel

21 juli 2020 om 12:16

Belgische nationale feestdag op balkon en in teken van corona

(ANP) De Belgische nationale feestdag ziet er dit jaar helemaal anders uit door het coronavirus. Zo is de grote vuurwerkshow afgelast, is er geen militaire optocht en is het Bal National omgezet naar een Balcon National. Normaal gesproken trekken ongeveer 100.000 mensen naar de Belgische hoofdstad, de politie vraagt mensen om vandaag thuis te blijven.

De Belgen vieren ieder jaar op 21 juli hun nationale feestdag. Op die dag in 1831 werd de eerste koning der Belgen, Leopold I, beëdigd. In 1830 wist België zich tijdens de Belgische Revolutie los te maken van Nederland.

Het militaire defilé en de burgerlijke parade kunnen niet plaatsvinden vanwege de maatregelen tegen het coronavirus. In plaats daarvan zijn er momenten waarin de slachtoffers van het longvirus worden herdacht en waarin alle zorgmedewerkers in het zonnetje worden gezet. Dat gebeurt tijdens het traditionele Te Deum in de ochtend en in het paleis dinsdagmiddag. Tijdens de kerkdienst worden eerst 3 minuten stilte gehouden en daarna luiden 3 minuten lang de kerkklokken voor de slachtoffers van het virus.

Het festival in Brussel dat normaal gesproken plaatsvindt op 21 juli, is vervangen door optredens van grote artiesten zoals Selah Sue, Tourist LeMC en Adamo. De optredens worden gehouden in vijf verschillende steden en zijn online te volgen.

De koning hield maandag, zoals gebruikelijk een dag voor de feestdag, een jaarlijkse toespraak. Filip riep op tot het snel vormen van een nieuwe federale regering. Filip had het ook over de coronacrisis en het leed dat het virus heeft veroorzaakt. Zo zei hij dat de sociale ongelijkheid is verergerd door de crisis. De Belgische koninklijke familie staat ook nog stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden.


Seoul

Eerste militaire communicatiesatelliet Zuid-Korea gelanceerd

(ANP/AFP) Zuid-Korea heeft voor het eerst een militaire communicatiesatelliet laten lanceren. De Aziatische staat zegt daarmee het tiende land in de wereld te worden dat beschikt over een satelliet die exclusief wordt gebruikt voor militaire communicatie. Een raket van het bedrijf SpaceX bracht de satelliet vanuit Cape Canaveral in Florida naar de ruimte. De ANASIS-II moet uiteindelijk op een hoogte van zo'n 36.000 kilometer in een baan om de aarde worden gebracht. Het apparaat moet "permanente en veilige militaire communicatie" mogelijk maken, zegt een medewerker van de Zuid-Koreaanse overheidsdienst DAPA tegen persbureau Yonhap. Het land vergroot daarmee de middelen die het leger ter beschikking heeft. Zuid-Korea werkt militair nauw samen met de Verenigde Staten, dat ook zo'n 28.500 militairen heeft gelegerd op Zuid-Koreaans grondgebied. Die bevinden zich daar vanwege de gespannen relatie met buurland Noord-Korea. De relatie tussen Seoul en Washington is de afgelopen jaren steeds meer onder druk komen te staan.