Washington

21 juli 2020 om 11:16

Duizenden Amerikanen staken tegen racisme

(ANP) Amerikaanse werknemers hebben hun werkzaamheden gisteren onderbroken uit solidariteit met zwarte Amerikanen en om actie te voeren tegen racisme. Aan de 'Staking voor Zwarte Levens' deden volgens The Washington Post tienduizenden mensen mee in meer dan 200 steden.

De organisatoren hadden mensen die niet konden staken gevraagd om te knielen of hun werk 8 minuten en 46 seconden te onderbreken. Zo lang drukte een agent in Minneapolis met zijn knie op de nek van de zwarte arrestant George Floyd, wiens dood leidde tot grote onrust.

Het is onduidelijk hoeveel mensen precies meededen aan de protestacties. Er zouden onder meer 1500 conciërges actie hebben gevoerd in San Francisco. Ook protesteerden bijna 6000 medewerkers van verpleeghuizen in New York, New Jersey en Connecticut.

Stakers hadden uiteenlopende eisen. Bij St. Louis eisten medewerkers van McDonald’s een hoger inkomen. Stakers in Detroit wilden betere bescherming tegen het coronavirus op de werkvloer.

Personeel van AT&T in Memphis had vergelijkbare eisen. Een vakbondsbestuurder zei daar dat het bedrijf maatregelen moet nemen om levens te beschermen van zwarte medewerkers als het wil uitdragen dat de bescherming van die groep een speerpunt is.


Peking

Coronatest nodig voor vlucht naar China

(ANP/RTR) Mensen die naar China vliegen moeten voor ze in het vliegtuig stappen de resultaten van een test laten zien die aangeven dat ze niet besmet zijn met het coronavirus. Dit hebben de de Chinese luchtvaartautoriteiten dinsdag gezegd. De test mag niet ouder dan vijf dagen zijn. De instelling die de test doet, moet daar geschikt voor worden geacht door de Chinese ambassade in het land. In tal van landen worstelen de autoriteiten met de beschikbare tests. In sommige landen duurt het krijgen van de uitslag van de test twee weken.