Nijmegen

21 juli 2020 om 10:24

Renovatie Waalbrug veel duurder door giftig chroom-6

(ANP) De renovatie van de Waalbrug bij Nijmegen kost 25 miljoen euro meer omdat op "grote schaal" het kankerverwekkende chroom-6 is aangetroffen. Dat zit in de conserveringslaag van de staalconstructie, laat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) weten.

De hogere kosten leiden ertoe dat de boogconstructie van de brug voorlopig niet wordt aangepakt. Die kan namelijk nog tien jaar mee en besloten is de conservering ervan met tien jaar uit te stellen. Dan is er budget, aldus de minister in een brief aan de Kamer. De kosten van de renovatie komen nu uit op 65,2 miljoen euro.


Brussel/Winterswijk

Wijn uit Achterhoek erkend streekproduct

(ANP) De Europese Commissie heeft de streek rond Winterswijk erkend als wijnregio. Wijnen uit dit deel van de Achterhoek hebben een zogeheten beschermde oorsprongsbenaming (BOB) gekregen.

Behalve twee rode en twee witte wijnen en een rosé, hebben ook een mousserende en twee dessertwijnen het BOB-etiket bemachtigd. De Achterhoekse bodem van leem en kalk en met een flinke humuslaag "heeft een goede invloed op de volheid van de wijn", stelt de commissie. En de zonnige dagen en wat koudere nachten in het uiterste oosten van Gelderland zouden een wat rijpere druif en frisse, fruitige wijnen opleveren.

BOB biedt streekproducten bescherming tegen namaak. Achterhoek-Winterswijk is de zesde streek in Nederland die de beschermde oorsprongsbenaming krijgt. Wijnen uit het naburige Oolde zijn al beschermd. Dat geldt ook voor het Overijsselse Ambt Delden en drie wijngebieden in Limburg.


Rotterdam

Test met unieke elektrische vuilniswagen

(ANP) De vuilnisverwerking van de gemeente Rotterdam heeft naar eigen zeggen een primeur. De ondergrondse vuilcontainers worden met ingang van deze week geleegd door een volledig elektrische vuilniswagen.

Het is volgens Rotterdam de eerste vuilniswagen ter wereld voor ondergrondse containers die elektrisch rijdt en is uitgerust met een elektrische kraan om de containers uit de grond te tillen. Het voertuig heeft geen uitstoot en maakt bovendien weinig geluid.

Wethouder Arno Bonte van Duurzaamheid, Luchtkwaliteit en Energietransitie is blij met de komst van de vuilniswagen. "Rotterdam werkt aan een energiezuinige stad met schone lucht. De gemeente wil dat alle eigen voertuigen rond 2030 schoon zijn."

Monteurs en chauffeurs moeten specifiek voor deze elektrische wagen worden opgeleid. De gemeente heeft ook een werkplaats die is speciaal is ingericht voor batterij-elektrisch en waterstof-elektrisch aangedreven voertuigen.