Herstelfonds zorgt voor opluchting

21 juli 2020 om 11:56

AMSTERDAM (ANP) De Europese aandelenbeurzen stonden dinsdag stevig in het groen. Het Europese akkoord over het coronaherstelfonds van 750 miljard euro zorgde voor opluchting bij beleggers. Op het Damrak vielen de kwartaalberichten van uitzender Randstad en vastgoedfonds Wereldhave in goede aarde.


De AEX-index op Beursplein 5 boekte rond het middaguur een winst van 1,2 procent op 586,29 punten. De MidKap klom 1,4 procent tot 780,98 punten. Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 1,9 procent vooruit. Vooral in Italië en Spanje werd enthousiast gereageerd op de Europese miljardensteun. De beurzen in Milaan en Madrid stegen ruim 2 procent onder aanvoering van de regionale banken.

Randstad was koploper in de AEX met een plus van dik 6 procent. De uitzendreus boekte in het tweede kwartaal ruim een kwart minder omzet, doordat grote delen van de economie op slot werden gegooid om het coronavirus te bestrijden, en leed een verlies. Na het dieptepunt in april ziet topman Jacques van den Broek echter een weg naar voorzichtig herstel. Grootste daler was speciaalchemiebedrijf DSM met een verlies van 1,1 procent. In de MidKap prijkte kabel- en telecombedrijf Altice Europe bovenaan met een winst van 5 procent na een positief analistenrapport van Goldman Sachs. Biotechnoloog Pharming sloot de rij met een min van 0,9 procent. Wereldhave werd ruim 6 procent meer waard bij de kleinere bedrijven. Het winkelvastgoedfonds zag in de loop van het tweede kwartaal wat herstel van het aantal bezoekers van zijn winkelcentra. Wel kreeg het bedrijf nog altijd maar 59 procent van alle huur betaald. In Zürich won UBS 3,8 procent aan dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Zwitserse bank. De Zwitserse farmaceut Novartis zag de omzet en winst dalen in het tweede kwartaal en daalde 1,3 procent. In Frankfurt steeg Continental 3,8 procent. De Duitse bandenfabrikant merkt dat de situatie op de automarkt weer aan het verbeteren is. Rémy Cointreau zag een eerdere forse koerswinst verdampen en verloor 1,1 procent in Parijs. De Franse drankenproducent had afgelopen kwartaal minder last van de coronacrisis dan verwacht. Onder meer Amerikanen die thuis cocktails maakten zorgden voor wat verlichting. De euro noteerde op 1,1435 dollar tegenover 1,1439 dollar een dag eerder.